Skriftlig spørsmål fra Sylvi Listhaug (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1113 (2022-2023)
Innlevert: 23.01.2023
Sendt: 24.01.2023
Besvart: 02.02.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Sylvi Listhaug (FrP)

Spørsmål

Sylvi Listhaug (FrP): Mener helseministeren at det er en hurtig vurdering av kost-nytte effekten av en behandling, når Nye Metoder brukte nesten halvannet år på en «hurtig metodevurdering» av legemiddelet Trodelvy?

Begrunnelse

Trodelvy (sacituzumab govitecan) er en behandling for pasienter med brystkreft som har fått en eller to tidligere systemiske behandling, hvorav minst en av dem for avansert sykdom. Behandlingen ble meldt inn som sak til Nye Metoder 12. mai 2021 og 21. juni samme år besluttet Bestillerforum for nye metoder en hurtig metodevurdering med en kostnad-nytte vurdering av behandlingen. Den «hurtige» vurderingen fra Statens legemiddelverk var ferdig 8. desember 2022 og saken ligger nå hos Sykehusinnkjøp for prisforhandlinger.
En av dem som har blitt hardt rammet av den trege saksbehandlingen er Anette Robertson. Hun fikk påvist brystkreft i desember 2019 og etter en lang kamp med operasjon, cellegiftkur og stråling så det til at hun hadde vunnet kampen mot kreften. 10 måneder senere fikk hun tilbakefall og måtte hun operere og få cellegift på nytt. Etter den andre behandlingen fikk hun også beskjed om at hun var kreftfri. Dessverre fikk Anette påvist kreft med spredning igjen i oktober i fjor. Denne gang er hennes eneste håp behandlingen Trodalvy, en cellegiftkur som ble anbefalt til henne av Kreftklinikken i Oslo. Siden Nye Metoder ikke har godkjent medisinen ennå, må hun selv dekke den første behandlingen som koster 500.000 kroner og andre utgifter selv. Hvis behandlingen er vellykket, tar det offentlige over kostnaden. Anette sin familie har nå satt i gang en innsamling på Spleis for å få råd til å dekke behandlingen.
Dette er en nok en medisin eller behandling som pasienter må vente alt for lenge på blir godkjent av Nye Metoder og som bidrar til at todelt helsevesen der den store taperen er pasientene og deres pårørende. Det er god grunn til å stille seg spørsmålet om hvor mange liv som har gått tapt på grunn av den sendrektige saksbehandlingen for denne og andre livsviktige behandlinger og medisiner.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg deler representantens oppfatning om at vi skal ha et effektivt system for vurdering av innføring av nye behandlingsmetoder i spesialisthelsetjenesten, og at systemet skal bidra til at trygge og effektive behandlinger kan tilbys pasienter som kan ha nytte av dem.
Representanten viser til at metodevurderingen av Trodelvy har pågått fra juni 2021 til desember 2022, og stiller spørsmål ved rimelig saksbehandlingstid i Nye metoder.
Metodevurderingsrapporten for metoden Trodelvy er offentliggjort på nettsidene til Nye metoder. Her fremgår det at metodevurderingen, fra mottatt oppdrag fra Bestillerforum til ferdigstilling, tok 344 dager. Metodevurderingsrapporten viser også at Legemiddelverket i denne saken ventet på fullstendig dokumentasjon fra leverandøren fra juni 2021 til desember 2021. Etter at fullstendig dokumentasjon ble mottatt, ble saken tildelt saksutredere i mai 2022. Rapporten ble ferdigstilt 8. desember 2022. Fremstillingen om at Nye metoders reelle saksbehandlingstid i denne saken var på halvannet år er derfor ikke riktig.
Legemiddelverket har i 2022 igangsatt effektiviseringstiltak for å korte ned saksbehandlings-tiden. Dette omfatter blant annet en endring av praksis for tildeling av saker til saksutreder. Dette har i en overgangsperiode ført til noe lengre kø for tildeling av saksutreder. I desember kunne vi imidlertid konstatere at Legemiddelverket har utarbeidet rekordmange metode-vurderinger og enklere beslutningsgrunnlag for Nye metoder i 2022, og at etaten fra juni til desember har halverte antall saker i køen.
Saken representant Listhaug viser til, illustrerer at det er flere faktorer som bidrar til lengre saksbehandlingstider for metodevurderingene, og at bedre samarbeid, forutsigbarhet og tydelighet i samhandlingen mellom metodeutredningsinstansene og leverandører er en viktig del av løsningen.
Regjeringen følger opp evalueringen av systemet for Nye metoder og anbefalingene knyttet til raskere saksbehandling. Vi har bl.a. gitt i oppdrag til etatene og de regionale helse-foretakene om å iverksette tiltak for å redusere saksbehandlingstiden og i 2023 økes bevilgningen til Legemiddelverket med 10 mill. kroner til styrking av metodevurderings-kapasitet, veiledning og internasjonalt samarbeid knyttet til metodevurdering og metodevarsling. Videre har Regjeringen gitt de regionale helseforetakene i oppdrag, i samarbeid med etatene, å utarbeide prosessveiledere for saksbehandling i systemet, som skal bidra til større forutsigbarhet og åpenhet i prosessen.