Skriftlig spørsmål fra Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1114 (2022-2023)
Innlevert: 23.01.2023
Sendt: 24.01.2023
Besvart: 31.01.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V)

Spørsmål

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Vil statsråden følge opp evalueringen av offentleglova fra 2016 og hvordan vil hun i så fall følge den opp?

Begrunnelse

Offentlighetsloven er en bunnplanke i et åpent og fritt samfunn hvor ytrings- og informasjonsfrihet står sterkt, og hvor makt og myndigheter kan kikkes i kortene. Loven er særlig viktig for pressen i deres arbeid med å undersøke, belyse og kritisere maktprosesser og -strukturer. Dette er også grunnleggende for folkets tillit til det offentlige.
Da den nye offentleglova trådte i kraft i 2009, fulgte det av flertallsmerknad at loven skulle evalueres for å undersøke om den virket etter intensjonene om mer innsyn. I 2016 leverte Oxford Research sin rapport, som siden ble sendt på høring. I høringsrunden kom det inn svært mange høringssvar. Saken har siden ikke kommet tilbake til Stortinget. Ytringsfrihetskommisjonen peker på at både Sivilombudet og Riksrevisjonen gjennom behandling av klagesaker og undersøkelser påpekt forhold ved loven som ikke fungerer etter hensikten. Kommisjonen slår også fast at de mener tiden er overmoden for en helhetlig gjennomgang av loven.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Innsyn og åpenhet er et viktig tema for regjeringen. Det følger av Hurdalsplattformen at regjeringen vil sikre at offentleglova og prinsippet om meroffentlighet praktiseres i alle offentlige virksomheter. Jeg vil følge opp dette og jobbe for at loven skal praktiseres riktig.
I forbindelse med evalueringen av offentleglova konkluderte Oxford Research «samlet sett» med at «innføringen av ny offentlighetslov har vært positiv», og at den nye loven «har medført et større fokus på offentlighet, hvilket har medført økt oppmerksomhet og kunnskap om offentlighet i forvaltningen generelt». De fant at loven praktiseres «i hovedsak […] etter intensjonene» når det gjelder håndteringen av «vanlige» innsynskrav», mens det i andre sammenhenger kan oppstå større utfordringer.
Evalueringen av offentleglova ble fulgt opp gjennom en høring, hvor høringsinstansene ble invitert til både å komme med innspill til høringsrapporten fra Oxford Research og å spille inn eventuelle forslag til lov- og forskriftsendringer
Under denne høringen kom det mange innspill av ulik karakter. Mens noen ønsker å innskrenke unntaksmulighetene, vil andre ha større adgang til unntak på enkelte områder. Dette lar seg ikke alltid kombinere, og spørsmålet om eventuelle endringer må vurderes nøye.
Det har også kommet mange andre innspill på dette området, og noe av det seneste kom fra Ytringsfrihetskommisjonen, som representanten Wetrhus Thorsvik viser til. De ulike innspillene vil bli vurdert av mitt departement med tanke på senere oppfølging.