Skriftlig spørsmål fra Dag-Inge Ulstein (KrF) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1132 (2022-2023)
Innlevert: 24.01.2023
Sendt: 25.01.2023
Besvart: 02.02.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Dag-Inge Ulstein (KrF)

Spørsmål

Dag-Inge Ulstein (KrF): I desember forsvant en 14-årig gutt som har søkt asyl i Norge fra et omsorgssenter på Østlandet, uten at han ble meldt savnet.
Hvordan vil statsråden sikre at dette barnet kommer til rette og at oppfølgingen av enslige mindreårige på asylmottak bedres, og mener statsråden at dagens rutiner ved forsvinninger er holdbare?

Begrunnelse

NRK har gjennom nye saker også i 2023 satt søkelyset på oppfølgingen av barn som forsvinner fra asylmottak, og den manglende oppfølgingen av dem. I desember forsvant en 14årig gutt som har søkt asyl i Norge fra et omsorgssenter på Østlandet, uten å bli meldt savnet. Justisministeren har selv uttalt at alle barn som forsvinner skal letes etter på lik linje.
Stortinget bestemte i 2015 at enslige mindreårige asylsøkere som blir borte fra mottak skal letes etter, til tross for dette gjøres dette i liten grad. Norge har også tre ganger fått kritikk av FNs barnekomite ifølge Norges Institusjon for Menneskerettigheter NIM, på grunn av disse forholdene.
Det er også rapporter om at noen av disse barna havner i kriminalitet og salg av narkotika, og andre blir ofre for vold og overgrep. Kontrasten er stor til tilfeller der norske barn forsvinner. Da settes himmel og jord i bevegelse for å finne dem igjen.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Norge har et alderstilpasset omsorgstilbud til enslige, mindreårige asylsøkere. Det innebærer at Utlendingsdirektoratet (UDI) har ansvar for å gi et botilbud til enslige mindreårige mellom 15 og 18 år på egne asylmottak eller avdelinger tilpasset behovene deres. Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat), under Barne- og familieministerens ansvarsområde, har ansvar for å gi enslige mindreårige under 15 år et botilbud på omsorgssentre for mindreårige mens asylsøknaden behandles.
UDI er opptatt av å legge til rette for så gode løsninger som mulig på mottakene for å forebygge at forsvinninger skjer. I saker der enslige mindreårige forsvinner fra mottak har UDI rutiner for oppfølging, som blant annet innebærer at barnevern, representant (verge), advokat og politi blir varslet. Det er politiet som skal etterforske eventuelle kriminelle handlinger, mens UDI og mottakene kan bidra med å forebygge og samarbeide med politiet.
I likhet med UDI har Bufetat rutiner for oppfølging når et barn under 15 år blir borte fra et omsorgssenter for enslige mindreårige asylsøkere. Rutinene som følges er omtalt i Retningslinjer om ansvar når barn og unge rømmer fra barnevernsinstitusjon, utgitt av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og Politidirektoratet. I følge retningslinjene kan omsorgssenteret enten varsle politiet når et barn forsvinner, eller inngi en formell skriftlig savnetmelding. En formell savnetmelding inngis dersom et barns tilholdssted er ukjent. Bufetat opplyser at omsorgssentrene i hver enkelt sak gjør en vurdering av om barnet skal meldes savnet med en formell skriftlig henvendelse. Vurderingene gjøres på grunnlag av de opplysningene omsorgssenteret har, herunder informasjon om hvor barnet befinner seg. Informasjonen kan være gitt av barnet selv, eller fra barnets nettverk. Bufetat opplyser videre at de fleste barna som rømmer fra omsorgssentrene, reiser ut av Norge. De fleste har en plan om å reise, og et klart mål om hvor de skal videre.
Representanten spør hvordan jeg vil sikre at 14-åringen kommer til rette. I følge Bufetat varslet omsorgssenteret politiet om at barnet var borte. Omsorgssenteret vurderte på det tidspunktet at det ikke var nødvendig å inngi en formell savnetmelding. Omsorgssenteret visste hvor ungdommen var og at ungdommen ikke ville tilbake. Det ble derfor ikke sendt en skriftlig savnetmelding.
Jeg har tiltro til at de berørte etatene har gode rutiner ved forsvinninger og løpende vurderer behov for endringer. I løpet av de siste årene har UDI iverksatt en rekke tiltak for å bedre situasjonen i mottak for enslige mindreårige, inkludert økt bemanning og styrket barnefaglig kompetanse. Det er likevel viktig å fortsette arbeidet med å forebygge at ungdommer forsvinner og forbedre rutiner når noen har forsvunnet. Politidirektoratet har derfor innkalt UDI og Bufdir til et møte for å diskutere situasjonen og eventuelle behov for å se på eksisterende samhandlingsrutiner.
Sammen med Riksadvokaten har Politidirektoratet igangsatt et arbeid med oppdatering og videreutvikling av gjeldende retningslinjer for alle typer savnetsaker. Arbeidet skal etter planen være ferdig innen 1. april i år.
For øvrig viser jeg til mine svar til Stortinget på spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 628, nr. 634, nr. 642 og nr. 662.