Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1164 (2022-2023)
Innlevert: 27.01.2023
Sendt: 27.01.2023
Besvart: 06.02.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Fra når vil Helse- og omsorgsministeren sørge for at alle innbyggere i de definerte risikogruppene får den beste beskyttelsen tilgjengelig mot alvorlig influensasykdom?

Begrunnelse

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har gjennom høsten advart mot at den årets influensasesongen kan bli dramatisk. Sammen med sesonginfluensa er det ventet økning i både SARS-CoV-2 virusvarianter, RS-virus og andre luftveisvirus.
I et normalår gir influensa over 5000 sykehusinnleggelser og i gjennomsnitt 900 personer dør hvert år. Ekspertene karakteriserer årets situasjon som uforutsigbar. Folkehelseinstituttet har gått ut og anbefalt at kommuner og sykehus har beredskap for mer sykdom, større sykefravær, flere innleggelser og flere utbrudd i sykehjem og på sykehus. Noe vi ser at flere sykehus har gjort. Samtidig har både WHO og Folkehelseinstituttet gått ut med at årets influensavaksine ser ut til å gi en dårlig beskyttelse mot de dominerende influensavirusene i årets sesong.
Utviklingen av influensavaksiner går, i likhet med annen medisinsk utvikling, raskt. Det kan i dag tilbys et bredt spekter av influensavaksiner som har dokumentert virkning for ulike grupper. Blant disse har vi to vaksiner som er spesielt utviklet for de eldre, som gir forsterket beskyttelse. Et differensiert influensavaksinasjonsprogram vil være en vesentlig innsatsfaktor i å redusere alvorlig sykdom og for tidlig død, samt bidra til å vesentlig dempe presset på en allerede presset helsetjeneste.
Regjeringen har i tidligere budsjetter gitt bevilging for innkjøp av forsterkede influensavaksiner til beboere på sykehjem, samt influensavaksine til barn i risikogrupper. For den forsterkede influensavaksinen ble det imidlertid bare kjøpt inn 40 000 doser ment til å dekke eldre på sykehjem. Forsterkede influensavaksiner er imidlertid utviklet for og godkjent til alle over 65 år - en populasjon på over 1 million innbyggere. Det er bekymringsfullt at ikke flere eldre i Norge får tilgang til den beste beskyttelsen mot årlige epidemier, og vi risikerer at norske innbyggere vil stå uten relevant og nødvendig beskyttelse mot influensa i mange år fremover.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Influensavaksinasjonsprogrammet skal inneholde årlig tilbud om vaksiner mot sesong-influensa til alle personer med økt risiko for komplikasjoner i forbindelse med influensa-sykdom. Folkehelseinstituttet gir faglige retningslinjer for gjennomføring av nasjonale vaksinasjonsprogrammer, definerer risikogrupper og andre målgrupper for vaksinasjon, samt har i tillegg ansvar for innkjøp og distribusjon av vaksiner.
Jeg ønsker at så mange som mulig i målgruppene for influensavaksinasjon skal ta imot tilbudet. Norge følger WHOs mål om 75 prosent dekning i disse gruppene. Det har vært gjort et godt arbeid over flere år for å få opp vaksinasjonsdekningen, og det arbeidet må vi fortsette med.
I sesongene 20/21 og 21/22 har det vært spesielle ordninger for gratis influensavaksine, både uten egenbetaling og med lav egenandel. For denne sesongen er vi tilbake til normalen for influensavaksinasjonsprogrammet, og vaksine og vaksinasjon tilbys slik det har vært gjort i årene før pandemien.
Både forsterkede vaksiner og vanlige influensavaksiner kan ha dårlig treff mellom vaksinevirus og sirkulerende virus, og dermed ha redusert effekt. Det er ikke slik at forsterkede vaksiner skiller seg fra de vanlige vaksinene når det gjelder treffsikkerhet på sesongviruset. Det er samme type produksjonsvirus som blir anbefalt av WHO for begge typer vaksiner, og sannsynligheten for dårlig tilpasning er derfor den samme. De forsterkede vaksinene kan gi høyere antistoffnivåer, men det vil ikke nødvendigvis gi bedre beskyttelse dersom antistoffene som produseres er mot et annet virus enn det som sirkulerer.
Folkehelseinstituttet har planlagt å gjøre en helseøkonomisk vurdering av forsterkede influensavaksiner, men koronapandemien har ført til at dette arbeidet har blitt forskjøvet. Et felleseuropeisk samarbeid er i gang for å oppdatere tidligere vurderinger av de forsterkede vaksinene med nyere studier, og for å gjøre effektvurderinger av vaksinene for raskere tilgang til data for nye analyser.