Skriftlig spørsmål fra Roy Steffensen (FrP) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:1165 (2022-2023)
Innlevert: 27.01.2023
Sendt: 27.01.2023
Besvart: 03.02.2023 av forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe

Roy Steffensen (FrP)

Spørsmål

Roy Steffensen (FrP): Olje- og gassnæringen er Norges største og viktigste næring, som skaper vekst, velferd og arbeidsplasser over hele landet og skal fortsatt gjøre det i flere tiår fremover. Vi har imidlertid over tid sett en tendens til at antall førstegangssøkere til petroleumsfag er synkende.
Bekymrer denne utviklingen statsråden, og hvilke grep tas for at flere skal søke seg til denne type utdanninger?

Ola Borten Moe (Sp)

Svar

Ola Borten Moe: Ikke siden før finanskrisen har det vært større mangel på arbeidskraft med rett kompetanse i Norge. Det gjelder flere sektorer og samfunnsområder. Dette er noe regjeringen er svært opptatt av. For å gjøre de riktige prioriteringene trenger vi mer kunnskap og bedre tallgrunnlag. Derfor vil vi legge frem en melding for Stortinget denne våren, som blant annet beskriver behov for kompetanse i arbeidslivet sammen med en oversikt over hvilke grep vi mener vi må ta fremover.
I tillegg viser jeg også til Kompetansebehovsutvalget, som er oppnevnt for seks nye år. Utvalget skal blant annet analysere og vurdere tilgjengelig kunnskapsgrunnlag og gi den best mulige faglige analysen og vurderingen av samfunnets fremtidige kompetansebehov, herunder vurdere utdanningssystemets evne til å dekke dette behovet.
Hav og kyst er for øvrig et av de prioriterte områdene i regjeringens langtidsplan for forskning og høyere utdanning (2023-2032). Som uttrykt i denne planen, ønsker regjeringen å prioritere relevante profesjons- og disiplinutdanninger for havnæringene og forvaltning og forståelse av hav og kyst. Videre kan det nevnes at jeg i rollen som forsknings- og høyere utdanningsminister har oppfordret norske ungdommer til å søke petroleumsfag.
Det er riktig at antall søkere til petroleumsfag har falt noe i årene siden midten av 2010-tallet. I 2022-opptaket så vi imidlertid at søkertallene til noen av grunnutdanningene på området holdt seg stabile fra 2021-opptaket. På enkelte studier så vi også en økning i søkertall. Når det er sagt, er det viktig å være oppmerksom på at flere andre studier enn rene petroleumsfag også er svært relevante for olje- og gassindustrien. Flere institusjoner har endret eller justert sine studier, som følge av at industrien nå etterspør oppdaterte petroleumsutdanninger.