Lene Westgaard-Halle (H): Hvordan ser statsråden for seg å tilrettelegge for denne typen proteinproduksjon til havs, og vil statsråden legge til rette for produksjon av tunikater i det omsøkte området i Østfold?
Begrunnelse
Pronofa i Fredrikstad er en innovativ aktør som baner vi for nye, bærekraftige proteinkilder, blant annet sekkedyr/tunikater. Tunikatene bidrar til å fjerne eutrofiering og bedre oksygennivået i vannet. En tunikat spiser plankton og «filtrerer» om lag 3 liter vann i timen.
På sikt ønsker Pronofa et 5 km² dyrkingsareal langs kysten av Norge og Sverige. Dette vil gi 1 million tonn våtvekt tunikater. Av dette vil de kunne produsere 520 000 tonn kjøttdeig i året, og det tilsvarer det samlede forbruket av kjøttdeig og bearbeidede kjøttvarer i Norge, Sverige og Danmark i et år. Som en start har de søkt om etablering av et område mellom Sponvika og Hvaler.