Skriftlig spørsmål fra Mathilde Tybring-Gjedde (H) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1183 (2022-2023)
Innlevert: 30.01.2023
Sendt: 30.01.2023
Besvart: 03.02.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Mathilde Tybring-Gjedde (H)

Spørsmål

Mathilde Tybring-Gjedde (H): Vil statsråden offentliggjøre analysedataene fra de 100 prøvene av manganskorpene som det refereres til i konsekvensutredningen, og kan statsråden opplyse om hvilket nivå som er funnet av sjeldne jordartsmetaller i disse prøvene, samt hvilket nivå det er av fosforkonsentrasjon?

Begrunnelse

Fredag 27.01 publiserte Oljedirektoratet sin ressursvurdering av området på havbunnen regjeringen vil åpne for havbunnsmineral-virksomhet.
I følge konsekvensutredningen er det samlet og analysert over 100 prøver av manganskorpene.
I konsekvensutredningen sies det eksempelvis:

«Manganskorpene på norsk sokkel viser seg så langt ikke å inneholde særlig mye kobolt, men kan være økonomisk interessante på grunn av uvanlig høyt innhold av scandium og litium, samt til dels høyt innhold av sjeldne jordartsmetaller.»

Analysene av manganskorpene som begrunner denne beskrivelsen inngår imidlertid ikke som vedlegg eller annet underlag til konsekvensutredningen. Det er dermed ikke mulig å ettergå departementets vurdering av at det er tale om en salgbar ressurs.
Flere aktører, herunder Norges Geologiske Undersøkelse, stiller spørsmålstegn ved om prøvene som er tatt gir et tilstrekkelig mineralogisk og geologisk utgangspunkt for ressursvurdering.
I vurderingen av hvorvidt havbunnsmineralutvinning kan være lønnsomt, er det av betydning hvor høyt nivået av sjeldne jordarter er. Det er videre av betydning hvor høy konsentrasjon det er av fosfor i råstoffet, da det påvirket hvorvidt en mineralforekomst er prosesserbar.
Heller ikke innholdet av fosfor i funnene fremkommer i konsekvensutredningen eller i Ressursvurderingen.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Som del av den pågående åpningsprosessen for mineralvirksomhet på norsk kontinentalsokkel skal Oljedirektoratet utarbeide en vurdering av ressurspotensialet. Ressursvurderingen ble lagt frem og oversendt Olje- og energidepartementet 27. januar 2023. Den viser at forventede tilstedeværende mineralressurser på norsk kontinentalsokkel er betydelige.
Manganprøvene det vises til i spørsmålet er samlet inn for vitenskapelig arbeid av Universitetet i Bergen (UiB). Forskning på materialet pågår, men resultatene er ennå ikke publisert i en vitenskapelig artikkel. Analysene er utført ved UiBs laboratorium, og det er UiB som har rettigheter til analyseresultatene. Alle som henvender seg til UiB og gir en bekreftelse på at analysene ikke skal benyttes i en vitenskapelig artikkel, vil få oversendt regneark med analyser. Forskningsresultatene er blitt tilgjengeliggjort for Oljedirektoratet for deres kunnskapsbehov relatert til ressursvurderingen.
Videre stilles det spørsmål vedrørende nivå av sjeldne jordartsmetaller. De analyserte skorpeprøvene er fordelt på seks delområder innenfor utredningsområdet. Analyseresultatene viser at gjennomsnittsinnholdet av sjeldne jordarter i de seks underområdene varierer fra 0,23 prosent til 0,30 prosent. Enkeltprøvene viser noe større variasjonsbredde. I ressursvurderingen er samlede, forventede, tilstedeværende metaller i gruppen ‘sjeldne jordarter’ på 3 154 200 tonn. Rapporten gir et utfallsrom for mengden av det enkelte metall. Fosforinnholdet i prøvene fra utredningsområdet varierer fra 0,53 prosent til 0,69 prosent.