Skriftlig spørsmål fra Morten Stordalen (FrP) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:1197 (2022-2023)
Innlevert: 31.01.2023
Sendt: 31.01.2023
Besvart: 06.02.2023 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

Morten Stordalen (FrP)

Spørsmål

Morten Stordalen (FrP): Hva vil statsråden gjøre for å få bukt med ulovlig trafikkskoleaktivitet?

Begrunnelse

Det er i den senere tid blitt et utbredt problem der det foregår svart øvelseskjøring blant privatsjåfører som konkurrerer ut ordinære godkjente trafikkskoler. Senest 28. januar i år kunne man lese i avisen HA (Hamar Arbeiderblad) at flere kjøreskoler er bekymret for en uheldig utvikling der det vises til at svart øvelseskjøring er et velkjent problem både på Lillehammer og i Brumunddal. Denne type øvelseskjøring mot svart betaling er svært ødeleggende for seriøse trafikkskoler som har en svært viktig oppgave med å være oppdatert på alle hold hva gjelder trygg og god føreropplæring. Det å ha en seriøs trafikkskolebransje er også svært viktig sett opp mot trafikksikkerhetsarbeidet der føreropplæringen også er en viktig faktor opp mott nullvisjonen for drepte og hardt skadde i trafikken. Det er viktig at elever som skal ta førerkort kan føle seg trygge på at de får trygg, sikker og riktig opplæring når de starter å betale for en slik kjøreopplæring. Derfor er det viktig at det slås ned på svart kjøreopplæring og sørge for at det ikke undergraver de ordinære trafikkskolenes viktige arbeid.

Jon-Ivar Nygård (A)

Svar

Jon-Ivar Nygård: Jeg er helt enig med representanten Stordalen i at ulovlig trafikkopplæring mot vederlag ikke bare virker ødeleggende for de som driver seriøs og god trafikkopplæring, men at dette også er en utfordring for trafikksikkerheten.
Opplæring mot vederlag skal som utgangspunkt bare gis av trafikkskoler som er godkjente av Statens vegvesen. Det er de siste årene tatt grep for å gi bedre virkemidler mot ulovlig trafikkopplæring for å styrke trafikksikkerheten og sikre like konkurransevilkår.
Ved endring av vegtrafikkloven i 2020 fikk Statens vegvesen hjemmel til å føre tilsyn med og gi reaksjoner også ovenfor ulovlig trafikkopplæring. Etter siste endring i trafikkopplæringsforskriften som trådte i kraft 1. august 2022, kan det ilegges forvaltningsreaksjoner som stansing og tvangsmulkt der det avdekkes ulovlig trafikkopplæringsvirksomhet. I alvorlige tilfeller vil Statens vegvesen også anmelde forholdet til politiet. Dette skal sikre at føreropplæringen har god kvalitet og at tilsynsmyndigheten har de rette virkemidlene for å reagere mot brudd på regelverket, også mot ulovlig trafikkopplæringsvirksomhet.
Statens vegvesen driver oppsøkende tilsyn ovenfor ulovlig opplæringsvirksomhet og vil vektlegge dette arbeidet som en del av tiltakene mot svart arbeid og sosial dumping. Oppfølgingen skjer blant annet ved konkrete tips, og ikke minst ved et samarbeid med andre etater som Skatteetaten og politiet. Det kan imidlertid være et krevende arbeid å avdekke ulovlig trafikkopplæringsvirksomhet, bl.a. fordi disse ofte ikke har en fast adresse. Det kan også være utfordrende å bevise at det foregår opplæring mot vederlag.
Elever som skal ta førerkort skal kunne føle seg trygge på at de får en sikker og riktig opplæring når de starter med kjøreopplæring. Dette er ikke minst viktig for trafikksikkerheten. Elevene og deres foresatte kan enkelt forsikre seg om at de bruker godkjente trafikkskoler ved å sjekke oversikten som de kan finne på nettsidene til Statens vegvesen.
Det er viktig å fortsette arbeidet med å avdekke og hindre ulovlig trafikkopplæring, og som nevnt vil Statens vegvesen vektlegge dette arbeidet som en del av tiltakene mot svart arbeid og sosial dumping.