Skriftlig spørsmål fra Kari-Anne Jønnes (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1204 (2022-2023)
Innlevert: 31.01.2023
Sendt: 01.02.2023
Besvart: 06.02.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Kari-Anne Jønnes (H)

Spørsmål

Kari-Anne Jønnes (H): Kan statsråden gjøre rede for hvor lang saksbehandlingstiden i slike saker er per januar 2023, og hvilke tiltak som vil bli iverksatt for å redusere saksbehandlingstidene ytterligere?

Begrunnelse

Sivilombudet har i sak 2020/3898 på generelt grunnlag rettet kritikk mot namsmennenes lange behandlingstid i saker om utlegg og gjeldsordning. Dette gjelder særlig politidistriktene Vest og Innlandet, med hhv. 162 og 118 dager saksbehandlingstid i utleggssaker i 2021. Lang saksbehandlingstid i slike saker er et rettssikkerhetsproblem og hindrer borgerne fra å kunne forsvare sine rettslige interesser.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg er opptatt av at saksbehandlingstiden hos namsmennene ikke skal være for lang. Avgjørelser innen rimelig tid er nødvendig for å ivareta rettssikkerheten til den enkelte, og det er viktig at saksbehandlingstiden er forsvarlig over hele landet.
Den gjennomsnittlige nasjonale saksbehandlingstiden for utlegg var i januar 2023 på 87 dager. For Vest politidistrikt og Innlandet politidistrikt var den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden hhv. 102 og 90 dager. Politidirektoratet har opplyst at det ble tilført ressurser for å ta ned restansene for utlegg i 2020 og 2021. Dette bidro til at saksbehandlingstiden sank vesentlig, og de aller fleste distrikter kom ned på måltallet 60 dager eller under. Restansene økte gradvis gjennom 2022, og dette er tema i styringsdialogen med Politidirektoratet. Jeg har tillit til at politidistriktene gjør det de kan for å redusere uforholdsmessig lang saksbehandlingstid.
Den gjennomsnittlige nasjonale saksbehandlingstiden for gjeldsordning var i januar 2023 på 226 dager. Dette er ikke tilfredsstillende. Imidlertid venter vi å se full effekt av tiltak som Politidirektoratet iverksatte siste del av 2022. Tiltakene var blant annet knyttet til ressursøkning på området, omlegging av interne arbeidsrutiner, tett porteføljestyring, etterlevelse av beste praksis m.m.
Det pågår også flere store regelverksarbeid som på sikt vil bidra til raskere og mer effektiv saksbehandling hos namsmannen. Dette gjelder blant annet Barne- og familiedepartementets arbeid med endringer i gjeldsordningsloven og det pågående samarbeidsprosjektet med deltakere fra Finansdepartementet, Skatteetaten, politi- og lensmannsetaten og Justis- og beredskapsdepartementet om modernisering av utleggsprosessen i tvangsfullbyrdelsesloven.