Skriftlig spørsmål fra Hege Bae Nyholt (R) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:1205 (2022-2023)
Innlevert: 31.01.2023
Sendt: 01.02.2023
Besvart: 08.02.2023 av kunnskapsminister Tonje Brenna

Hege Bae Nyholt (R)

Spørsmål

Hege Bae Nyholt (R): I juni 2022 ble de fire kunstskolene (Strykejernet Kunstskole, Oslo Fotokunstskole, Prosjektskolen Kunstskole og Kragerø Kunstskole) flyttet fra friskoleloven til privatskoleloven kap. 6A.
Mener statsråden at dette er en formålstjenlig plassering i lovverket og hvis så hvordan mener statsråden at man best sikrer lik tilgang til det større nasjonale utdanningsløpet innen visuell kunst uavhengig av sosioøkonomisk bakgrunn?

Begrunnelse

Kunstskolene supplerer elever fra norsk offentlig grunnskole med kunnskap og ferdigheter som er nødvendige for å nå det faglig nivået kunsthøyskoler og -universiteter i Norge krever i sine inntak*, og som de ikke får ved å gjennomføre offentlig videregående opplæring i disse fagene. De aller fleste elever som ønsker å forfølge det offentlige studieløpet i visuell kunst i Norge må altså bruke lenger tid enn elever i andre fag for å settes i stand til å oppnå akademisk grad, og betaler i tillegg allerede en 25 % egenandel for undervisningen i denne ekstra tiden. Den varslede økningen i egenandel for studenter på skoler under Privatskoleloven, representerer derfor en trussel mot bredden i tilfanget av studenter til høyere utdanning innen kunstfag fra alle sosioøkonomiske lag i Norge og ultimo det fremtidige mangfoldet i kunst- og kulturfeltet i Norge.

*Dette er konsekvensen av flere reformer innen videregående opplæring , der undervisningstimene i visuelle kunstfag ble halvert for å gi rom til studiekompetansegivende fag.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Det er i dag 28 skoler som er godkjent og i drift etter kapittel 6A i privatskoleloven Diverse skolar som gir yrkesretta opplæring. Disse er bibelskoler, skoler innen kunst, musikk og media, samt én muslimsk skole. I tillegg er Norsk Yrkesdykkerskole godkjent etter dette kapitlet.
Kap. 6A-skolene er plassert i privatskoleloven av tekniske grunner. I perioden 1. juli 2010 til 1. januar 2021 var disse skolene, herunder de fire kunstskolene, regulert i et eget kapittel i voksenopplæringsloven. Fra 1. januar 2021 ble skolene samlet flyttet til kapittel 6A i privatskoleloven. Flyttingen til ny lov hadde ingen innvirkning på skolenes rettigheter, plikter eller finansiering. Jeg vil ellers vise til at «friskoleloven» med virkning fra 15. juni 2022 skiftet navn til «privatskoleloven», jf. Prop. 98 L (2021-2022) kapittel 3 og Innst. 404 L (2021-2022). Dette hadde ingen betydning for kap. 6A-skolene, som på dette tidspunkt allerede var innplassert i dette lovverket.
Kap. 6A-skolene får tilskudd over kap. 228, post 72 på statsbudsjettet. Det følger av privatskoleloven § 6A-6 at disse skolene har fått statstilskudd tilsvarende 75 pst. av et tilskuddsgrunnlag, mens de har kunnet ta inntil 25 pst. av dette grunnlaget i skolepenger. Regjeringen foreslo i Prop. 1 S (2022-2023) for Kunnskapsdepartementet å redusere tilskuddsandelen til private skoler godkjent etter kap. 6A i privatskoleloven fra 75 pst. til 65 pst. fra og med høsten 2023.
Begrunnelsen for kuttet var at disse skolene er vesentlig forskjellig fra andre skoler godkjent etter privatskoleloven ved at de verken gir studiekompetanse, yrkeskompetanse eller grunnkompetanse. Det er heller ikke krav om at opplæringen ved disse skolene skal være jevngod med offentlig videregående opplæring. Stortinget har vedtatt statsbudsjettet for 2023 for kap. 6A-skolene i tråd med regjeringens forslag. Ettersom tilskuddsandelen er lovfestet, har forslaget om å endre loven i samsvar med Stortingets budsjettvedtak, vært på høring. Departementet går nå gjennom høringssvarene og vil komme tilbake til Stortinget med en lovproposisjon.
Kunstskolene, og de andre skolene godkjent etter kap. 6A i privatskoleloven, kan gi verdifulle tilbud til sine elever. Det er forståelig at kuttet oppleves krevende for enkelte skoler. Forslaget innebærer samtidig at skolene kan øke skolepengene fra 25 pst. til 35 pst. av tilskuddsgrunnlaget.
Lånekassen har gode ordninger for lån og stipend. Elever ved kap. 6A-skolene kan søke om basislån hos Lånekassen på inntil 117 700 kroner skoleåret 2022-23. Inntil 40 pst. av lånet kan bli omgjort til stipend. Det gis også lån til å dekke ev. skolepenger. For skoleåret 2022-23 er skolepengelånet 69 500 kroner. Skolepengelånet kan ikke bli omgjort til stipend. Både basislånet og skolepengelånet er imidlertid rente- og avdragsfritt så lenge elevene mottar lån og stipend til utdanning på fulltid.
I Norge er det et bredt offentlig og privat tilbud av fagene som kunstskolene godkjent etter kap. 6A i privatskoleloven tilbyr, innen høyere utdanning. Tilbudet har god geografisk spredning. Det finnes også lignende tilbud i private fagskoler.