Skriftlig spørsmål fra Andreas Sjalg Unneland (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1227 (2022-2023)
Innlevert: 02.02.2023
Sendt: 03.02.2023
Besvart: 08.02.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Andreas Sjalg Unneland (SV)

Spørsmål

Andreas Sjalg Unneland (SV): Kan justisministeren redegjøre for hvorfor politidistriktene prioriterer oppfølging av tips fra Kripos om nettovergrep av barn så ulikt, og hvilke tiltak justisministeren vil iverksette for å sikre langt bedre oppfølging i politidistriktene av tipsene fra Kripos?

Begrunnelse

Nylig viste Stavanger Aftenblad at mange tips om nettovergrep mot barn som Kripos har oversendt politidistriktene ikke følges opp. Av 2000 saker som ble oversendt politidistriktene fra Kripos ble det opprettet 610 straffesaker. Videre viser Aftenbladet sine avsløringer at hvor mange prosent av sakene ulike politidistrikt følger opp varierer svært mye. Der noen politidistrikt etterforsker 70-80 prosent av tipsene de mottar fra Kripos, etterforsker andre ned mot to prosent av sakene.
Riksadvokaten har bedt politidistriktene prioritere seksuallovbrudd og internettrelaterte overgrep mot barn. Det kan være gode grunner til at ikke alle tips følges opp med etterforskning. Det er likevel behov for at det undersøkes i samråd med hvert enkelt politidistrikt hva grunnene til varierende og mulig manglende oppfølging er.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: National Center for Missing and Exploited Children utgjør en veldig viktig kilde til informasjon om mulige overgrep der norske barn eller voksne er berørt. Et tips innebærer imidlertid ikke nødvendigvis at det rent faktisk er begått en straffbar handling. Dette må vurderes nærmere av politiet. Antall tips og antall straffesaker er dermed ikke direkte sammenlignbart. Flere NCMEC-tips kan også gjelde én og samme gjerningsperson.
Det er påtalemyndigheten i politidistriktene som vurderer hvorvidt det enkelte tips skal etterforskes. Riksadvokaten har stor oppmerksomhet på registrering og behandling av informasjon fra NCMEC. Våren 2022 fikk Riksadvokaten en redegjørelse fra Kripos om arbeidet opp mot politidistriktene hva gjelder NCMEC-sakene. Det ble i den forbindelse også avholdt et møte mellom Riksadvokatembetet og Kripos. Riksadvokaten vurderte situasjonen som gjennomgående tilstrekkelig betryggende.
Regjeringen vil styrke innsatsen på dette området og har besluttet å utarbeide en opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner. Opptrappingsplanen vil legges frem inneværende år.
Formålet med opptrappingsplanen er å forebygge og avdekke vold og overgrep, gi bedre oppfølging til voldsutsatte, øke kompetansen i hjelpeapparatet, styrke samarbeidet mellom tjenester og sektorer samt legge til rette for at vold og overgrep prioriteres høyere i hele straffesakskjeden.