Skriftlig spørsmål fra Alfred Jens Bjørlo (V) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:1236 (2022-2023)
Innlevert: 03.02.2023
Sendt: 03.02.2023
Besvart: 09.02.2023 av landbruks- og matminister Sandra Borch

Alfred Jens Bjørlo (V)

Spørsmål

Alfred Jens Bjørlo (V): Vil statsråden følgje opp sitt sterke engasjement i media for prisen på smør ved faktisk å gå inn i saka systematisk og kunnskapsbasert, og snarast ta initiativ til ei marginstudie på smør?

Begrunnelse

Matprisane i Noreg stig. Landbruksministeren har ved fleire høve vore særskilt opptatt av prisauke på smør, m a i intervju med Nettavisen 12/1 og med NTB 13/1. I følgje statsråden lar prisauken i butikkane seg ikkje forklare.
Kjedene sin versjon av saka er at smør er eit produkt som i periodar har vore seld med betydeleg tap, og som det typisk er tøff konkurranse på. Andre aktørar i matvare-kjeden har andre forklaringar.
Statsrådane Borch og Vestre har utfordra aktørane i daglegvarebransjen til ikkje å auke prisane meir enn absolutt nødvendig. Borch har vidare synt til at jordbruksoppgjeret har bidrege til å halde prisane nede. Vidare har statsrådane Vestre og Borch varsla ei undersøking av kva marginar dei ulike aktørane opererer med. Parallelt varslar regjeringa i regjeringserklæringa avvikling av dei konkurransefremjande tiltaka i meierisektoren, som i følgje Landbruksdirektoratet og Konkurransetilsynet vil gje mindre konkurranse og høgare prisar ut til forbrukar på meieriprodukt.

Sandra Borch (Sp)

Svar

Sandra Borch: Både jeg og næringsminister Jan Christian Vestre har uttrykt bekymring for konkurranse-situasjonen i dagligvarebransjen og den kraftige prisveksten på matvarer som vi har sett den siste tiden. For norskproduserte matvarer har regjeringen, gjennom et historisk godt jordbruksoppgjør og gjennom strømstøtteordningen for jordbruks- og veksthusnæringen, bidratt til at mindre av kostnadsøkningen må tas ut i markedet. Det har trolig bidratt til at veksten i matprisene i Norge hittil har vært lavere enn i landene rundt oss. Det er viktig nå at alle ledd i verdikjeden gjør sitt for å begrense prisveksten og ikke utnytter en uoversiktlig situasjon til å øke prisene unødvendig. Det er i den forbindelse jeg har benyttet eksempelet på smør, der prisøkningen har vært svært høy den siste tiden.
Jeg vil ellers vise til de ti tiltakene som regjeringen nå har igangsatt for å bedre konkurransesituasjonen i dagligvarebransjen, inkludert gjennomføring av en marginstudie for å se på hvilke marginer de ulike delene av verdikjeden for dagligvare har.