Terje Halleland (FrP): Mener statsråden at energikommisjonens anslag på 5 -10 TWh solkraft innen 2030 er realistisk og hva vil han da eventuelt gjøre for å realisere dette?
Begrunnelse
Energikommisjonen legger opp til mye ny kraftproduksjon og mener det er realistisk med 5-10 TWh solkraft innen 2030. Som statsråden er kjent med er det kort tid til 2030, men solkraft er gjerne blant de teknologiene som raskest kan etableres.
Kommisjonen skriver blant annet: Det er viktig at reguleringen tilpasses den raske utviklingen. Det innebærer at barrierer må fjernes. Dagens reguleringer er preget av terskelverdier og unntaksbestemmelser som kan skape suboptimale tilpasninger i markedet. Dagens regelverk er i hovedsak tilpasset sentralisert kraftproduksjon og bør endres for å innfase desentralisert kraftproduksjon.
Videre kommer det frem at det bør utformes en mer helhetlig politikk for solkraft, både for solkraft på bygg og bakkemontert solkraft.
For bygningsintegrert solkraft mener Energikommisjonen at: – Det må utarbeides en strategi for solkraft på bygg, som omtaler innpasning i kraftmarkedet, byggesaksbehandling, og krav i teknisk byggeforskrift til solkraft på nye og rehabiliterte bygg. Strategien ses i sammenheng med oppgradering av eksisterende bygg og må sikre smart integrering av solkraft i kraftsystemet for en rask og trygg innfasing og utbygging.
– Flertallet i Energikommisjonen mener at strategien må legge til rette for områdeløsninger og deling av lokalprodusert strøm og energilagring, der dette ikke påfører kraftnettet vesentlige ekstrakostnader som må dekkes av andre kunder over nettleien.