Seher Aydar (R): I tillegg til kutt pga. prisvekst og stramme budsjetter må Oslo Universitetssykehus spare penger til de omstridte sykehusplanene. Dette har ført til kutt som både fagmiljøer og pasientforeninger mener svekker tilbudet til pasientene og fører til oppløsning av fagmiljøer spesialisert på pasientgrupper som har få andre tilbud.
Frykter statsråden at innsparingskravet på 3 % ved OUS vil svekke helsetilbudet i Oslo og tar hun de ansattes bekymring for forsvarligheten i tjenestene på alvor, og hvordan blir dette i så fall fulgt opp?
Begrunnelse
Tidligere i vinter var flere ansatte ved klinikk for rus og avhengighet ute i mediene med bekymring om at kuttene som gjøres der vil få alvorlige konsekvenser for helsetilbudet i befolkningen. Personlighetspoliklinikken, Tidlig psykosebehandling og spesialpoliklinikk for spiseforstyrrelser er blant enhetene som gir spesialiserte tjenester til langvarig og alvorlig syke som har lite tilbud ellers i helsetjenestene.
På Kvinneklinikken har nedleggelsen av ABC-klinikken og de omfattende kuttene i Kvinneklinikken vekket stor debatt. Det har vært meldt bekymring og sendt varsler om kapasitet og bemanning på de ordinære føde- og barsel avdelingene på OUS allerede før disse kuttene. Nå mister de bufferen ABC har utgjort og mange erfarne jordmødre har sagt opp.
Nå varsles det også kutt på nyfødtintensiv som vil svekke kapasiteten og føre til tidligere overføring til lokalsykehus som ikke har kompetanse til håndtere de sykeste av disse pasientene. Både tillitsvalgt for legene og barnesykepleierne sier til Sykepleien og Aftenposten 9. februar at dette kuttet vil gå utover de sykeste de aller sykeste nyfødte.
Dette er bare noen av kuttene.
I samtaler jeg har hatt med ulike tillitsvalgte og ansatte på OUS får jeg et tydelig inntrykk av at avstanden mellom ledelsen og det som skjer på bakken er stor, og at de ansatte i liten grad blir hørt og tatt med i arbeidet med kuttene.
For å betale de nye sykehusbyggene må Oslo universitetssykehus (OUS) spare milliardbeløp på driften for å sikre midler til egenkapitalkravet på 30%. Dette er planer fagmiljøene, alle de ansattes representanter og et flertall i Oslo bestyre er mot. I september skrev de tillitsvalgte et bekymringsnotat til styret om finansieringen av de nye byggene. De mener planene for hvordan nye sykehus på Aker og Gaustad skal finansieres er ikke realistisk, og til NRK 5. september uttrykte de at de fryktet at innsparingen ville gå utover pasientbehandlingen. De kuttene vi ser nå tyder på at denne bekymringen var berettiget.