Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1336 (2022-2023)
Innlevert: 10.02.2023
Sendt: 13.02.2023
Besvart: 16.02.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Statsrådene Vestre og Barth Eide uttalte til E24 i januar: "Kraftmangel skal ikke ødelegge for klimamål". Lengre nede i stykket siteres Vestre på at: "Vi skal ikke la kraft være en show stopper for det grønne skiftet." Det grønne skiftet fordrer nok kraft, som må produseres, eller hentes fra et annet sted.
Kan olje- og energiministeren avklare om fysikkens lover og regler også gjelder for denne regjeringen, ev. hvordan regjeringen planlegger å omgå begrensningene og gjennomføre det grønne skiftet, selv ved mangel på kraft?

Begrunnelse

Det grønne skiftet innebærer en overgang fra fossil energi til nye grønne næringer, kraftproduksjon, samt satsing på nye energibærere som hydrogen, ammoniakk og mer, i tillegg til en storstilt elektrifisering av samfunnet.
Det grønne skiftet krever store mengder kraft, og ifølge fysikkens lover så kan man ikke bare vedta mer kraft, den må derimot produseres og transporteres, for deretter å utnyttes. Mangel på kraft vil dermed stoppe det grønne skiftet, ellers må man hente kraften fra andre steder. F.eks. ved å stenge ned annen kraftkrevende virksomhet, stenge ned privat strømforbruk, bedrive roterende utkobling av kraftkonsumenter, eller annet.
Uttalelsene fra statsrådene vitner om en tro på at mangel på energi ikke er begrensende for denne regjeringen, og at fysikkens lover ikke gjelder for Støre-regjeringen.
Det er av interesse å få vite om olje- og energiministeren også mener at fysikkens lover kun er veiledende, eller om evnt. mangel på kraft representerer reell stopp på omstilling til det grønne skiftet.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Som jeg tror representanten forstår, legger jeg til grunn at fysikkens lover gjelder for alle regjeringer – både denne og de foregående.
Regjeringens mål er at vi skal møte klimamålene Norge har satt seg, og sørge for tilgang på ren kraft til folk og industri. Dette vil kreve mer av kraftforsyningen framover, og er bakgrunnen for Energikommisjonen (NOU 2023:3 Mer av alt -raskere) som denne regjeringen nedsatte og som la fram sin utredning 1. februar i år. Energikommisjonen bygger på arbeidet som ble gjort i Strømnettutvalget (NOU 2022:6 Nett i tide – om utvikling av strømnettet). Begge utvalgene peker på viktige tiltak som kan gi nok nett og nok fornybar kraftproduksjon til at vi skal kunne nå klimamålene.
Regjeringen arbeider med oppfølging av begge utvalgene. Vi har samtidig allerede igangsatt en rekke tiltak for å sikre mer nett og kraftproduksjon i årene framover. Vi har åpnet for konsesjonsbehandlingen av vindkraft på land etter mange år med stillstand, og vi har varslet åpning av områder for utbygging av havvind. Også arbeidet med energieffektivisering vil være svært viktig framover.