Skriftlig spørsmål fra Sofie Marhaug (R) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1343 (2022-2023)
Innlevert: 12.02.2023
Sendt: 13.02.2023
Besvart: 20.02.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Sofie Marhaug (R)

Spørsmål

Sofie Marhaug (R): Kan statsråden gi en begrunnelse for hvorfor de ikke tilbakebetaler folk som bor permanent i fritidsbolig for hele perioden strømstøtten har vart (og gi et økonomisk anslag for hva en slik tilbakebetaling ville kostet staten), og vil statsråden sørge for at husholdningsforbruk i private strømnett får tilbakebetalt strømstøtte for hele 2023, samt at nærvarmekundene får søke om støtte for hele 2023, når statsråden er ferdig med sin vurdering?

Begrunnelse

Hull i strømstøtteordningen.
Endelig har det kommet på plass en ordning som tetter et av hullene i strømstøtten, slik at også de som bor permanent i fritidsbolig (uten annen bopel) får støtte. De får også tilbakebetalt støtte fra og med september i fjor, om spørreren har forstått ordningen riktig. Skåret i gledene er at tilbakebetalingen ikke gjelder fra og med strømstøtten ble innført. De som bor i fritidsbolig fast har hatt store utgifter som følge av dette hullet.
Samtidig som Stortinget vedtok å tette hullet i støtten for fritidsboliger, vedtok også Stortinget at regjeringen skal se hvordan mindre, private strømnett (ofte kalt grendenett) kan inkluderes i ordningen i tillegg til en lenge etterspurt inkludering av fjernvarmeanlegg uten konsesjon (ofte kalt nærvarme).
RME anbefaler en løsning hvor nettselskapet betaler ut støtte basert på forbruket registrert i tilknytningspunktet mellom nettselskapet og gårds- og grendeverket. NVE har også utredet en strømstønadsordning for husholdningskunder av fjernvarmeanlegg uten konsesjon. Nærvarme er tross alt et viktig, energieffektivt tiltak som avlaster annet strømforbruk. NVE anbefaler at en eventuell støtteordning er søknadsbasert, og at det er nærvarmekundene (som regel er dette boligsameier/borettslag) som søker om støtte.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Departementet vedtok nylig endringer i midlertidig forskrift om strømstønad, slik at personer som bor fast på en fritidsbolig på nærmere vilkår kan få strømstøtte. I høringsforslaget som lå til grunn for endringen var det foreslått at strømstønad i slike tilfeller som hovedregel skulle bli utbetalt med virkning fra og med januar 2023. For husholdninger som hadde falt ut av ordningen i løpet av 2022 og som nå ville komme inn i ordningen igjen, var det foreslått at disse skulle få tilbakebetalt stønad fra tidspunktet da de falt ut.
I høringen fremkom det innspill om at forskjellige tidspunkter for tilbakebetaling av strømstønad til husholdninger som bor i fritidsbolig kunne bli administrativt krevende å håndtere for nettselskapene. Etter hva jeg er kjent med var det særlig fra og med september 2022 at praksis ble strammet inn, slik at personer som bor på fritidseiendom og som frem til da hadde vært omfattet av ordningen, ikke lenger var det. For å oppnå en administrativt håndterbar ordning som gir størst mulig likebehandling, kom jeg derfor til at et felles tilbakebetalingstidspunkt 1. september 2022 er mest hensiktsmessig.
Det er krevende å gi et økonomisk anslag for hva en tilbakebetaling til personer som bor i fritidsbolig som beskrevet i representantforslaget ville kostet. Årlig provenyeffekt for å inkludere kunder som bor fast i fritidsboliger er med enkle antagelser og under usikkerhet anslått å være et sted mellom 35 og 350 millioner kroner.
Regjeringen vil etablere en søknadsbasert strømstønadsordning for husholdningskunder av fjernvarmeanlegg uten konsesjon (ofte kalt nærvarmeanlegg) som baserer seg på strøm. Departementene arbeider nå med den nærmere utformingen av en slik ordning, og jeg legger opp til at et forslag vil bli sendt på høring. Regjeringen foreslår å støtte forbruk fra og med november 2022, og legger derfor opp til at stønad vil kunne etterbetales. Regjeringen tar sikte på å legge frem forslaget for Stortinget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i mai.
Med private strømnett forstår jeg det slik at representanten sikter til nettanlegg som ikke er underlagt konsesjonsplikt etter energiloven. Regjeringen vil også inkludere husholdninger i private strømnett som ikke har krav om konsesjon i strømstønadsordningen. Vi legger opp til å sende også dette forslaget på høring.