Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:1355 (2022-2023)
Innlevert: 13.02.2023
Sendt: 14.02.2023
Besvart: 21.02.2023 av barne- og familieminister Kjersti Toppe

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Kan statsråden redegjøre for hva regjeringen har gjort konkret for å sikre trygge fritidsaktiviteter og styrke kampen mot overgrep i idrett etter hun skrev sitt svarbrev til dokument 8:193 S, og vil statsråden erkjenne at forebygging av overgrep også er et stort politisk ansvar?

Begrunnelse

De siste årene har det vært en rekke saker i media om seksuell utnyttelse av og overgrep mot barn i idretten og andre fritidsaktiviteter. I helgen hadde TV2 flere rystende reportasjer og artikler om hvordan flere har opplevd at systemet svikter når man melder fra eller anmelder overgrep.
Dette viser at problemene og utfordringene er mange men at det ikke gjøres nok for å sikre barn og utøvere trygghet.
At dette samfunnsproblemet ikke tas skikkelig tak i var bakgrunnen for at jeg og andre representanter fra Frp fremmet Representantforslag 193 S (2021–2022) om trygge fritidsaktiviteter.
Forslagene i Innst. 370 S (2021–2022) ble dessverre nedstemt av bla regjeringspartiene Ap og Sp under henvisning til statsråd Toppes svarbrev i saken.
I svarbrevet ble flere tiltak beskrevet og noe av politikken fra regjeringen omtalt, men svært lite har skjedd siden FrPs forslag ble nedstemt. Nå har det gått snart et år og vi må stadig lese om fortvilelse fra dem som opplever det som at regjeringen ikke tar dette alvorlig nok da det ikke oppleves som prioritert.
Det kan tyde på at det er på overtid at barneministeren tar et initiativ overfor kulturminister og ikke minst justisminister for å ta grep og å vise evne til vise handling. Nå må noe skje.

Kjersti Toppe (Sp)

Svar

Kjersti Toppe: Førebygging av overgrep er eit stort politisk ansvar. Idrett og fritidsaktivitetar skal vere trygt for barn å drive med. Overgrep i idretten og andre fritidsaktivitetar er alvorleg kriminalitet og krenkingar ingen barn skal oppleve. Eg er oppteken av at alle barn skal ha høve til å drive med fritidsaktivitetar og oppleve fellesskap, meistring og glede. Då må det vere trygt å delta.
Sidan eg svarte på Representantforslag 193 S (2021-2022) om trygge fritidsaktivitetar har Regjeringa haldt fram med arbeidet for å beskytte barn og unge mot overgrep og trakassering. Eg løfta fram den varsla opptrappingsplanen mot vald og overgrep mot barn og vald i nære relasjonar. Opptrappingsplanen skal etter planen vere klar i 2023. Planen skal mellom anna auke kjennskapen til avverjeplikta, som gjer alle plikt til å søke å motverke straffbare handlingar. Eg viste òg til stortingsmeldinga om seksuell trakassering, som mellom anna skal kartleggje omfanget av, og foreslå tiltak mot, seksuell trakassering på kultur- og fritidsarenaer. Meldinga skal vere klar våren 2024, og blir eit viktig dokument for å tryggje fritidsaktivitetar. Det er som tidlegare nemnd, Justis- og beredskapsdepartementet og Kultur- og likestillingsdepartementet som er hovudansvarlege for dei to arbeida, i tett samarbeid med andre røyrde departement.
Eg viser og til Kultur- og likestillingsdepartementet sin dialog med Norges idrettsforbund om behovet for nærare lovregulering for handsaming av personopplysningar og opplysningar om straffedommar og lovbrot. Vi er oppteken av at frivilligheita skal ha system og høve til å behandle dei opplysningane som er naudsynte for å førebyggje og handtere overgrep og trakassering.
Eg viser òg til i skriftleg spørsmål nr. 1352 til kultur- og likestillingsministeren, og hennar svar om korleis ho vil leggje til rette for at frivilligheita får dei naudsynte verktøya for å førebyggje, oppdage og handtere seksuell trakassering og overgrep.