Skriftlig spørsmål fra Grete Wold (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1375 (2022-2023)
Innlevert: 14.02.2023
Sendt: 15.02.2023
Besvart: 22.02.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Grete Wold (SV)

Spørsmål

Grete Wold (SV): Det tyrkiske og syriske folk er hardt rammet av det voldsomme jordskjelvet. Norsk-tyrkere og norsk-syrere vil svært gjerne hjelpe familie som er rammet i hjemlandet. Tyske myndigheter legger nå til rette for at folk som er rammet av jordskjelvet lettere kan få visum til å besøke slekt i Tyskland.
Vil regjeringen redusere gebyrene, øke bemanningen på konsulatet og avbyråkratisere søknadsprosessen slik at syrere og tyrkere med statsborgerskap eller oppholdstillatelse i Norge i en avgrenset periode kan få ta seg av familie som er rammet av jordskjelvet?

Begrunnelse

Natt til 6. februar ble Tyrkia og Syria hardt rammet av et kraftig jordskjelv. Hittil er mer enn 37 000 mennesker bekreftet døde, og tallene er forventet å stige. Skadene er enorme og tusener av folk har mistet sitt hjem. Humanitær hjelp har kommet sent inn og vinterkulden gjør forholdene spesielt vanskelige.
Det bor 21 000 tyrkere og 39 000 syrere i Norge og mange ser med fortvilelse på situasjonen familiemedlemmer i hjemlandet befinner seg i. Familiemedlemmer av norske statsborgere og folk med oppholdstillatelse i Norge, har anledning til å søke besøksvisum til Norge på 3 mnd. Alle kostnader ved oppholdet skal garanteres av familiemedlemmer i Norge. Søknadsprosessen er imidlertid både dyr og byråkratisk. Konsulattjenesten for Tyrkia og Syria er heller ikke rigget for å håndtere et større antall søknader.
Tyske myndigheter har gjort denne prosessen lettere ved å blant annet øke kapasiteten ved de konsulære stasjonene. Avbyråkratiseringen av søknadsprosessen om besøksvisum for å bistå jordskjelvofre er en uttrykt politikk fra den tyske regjeringen.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jordskjelvet i Tyrkia og Syria er en stor katastrofe og jeg har forståelse for at familier i Norge ønsker å ta vare på sin nære familie i denne situasjonen.
Jeg har så langt ikke vurdert det som nødvendig eller ønskelig å foreta lettelser i bestemmelsene knyttet til visum. Det er ikke ventetid for å få timeavtale for å søke om visum, eller lengre saksbehandlingstid enn normalt på berørte utenriksstasjoner. UDI har også åpnet for at personer som har en søknad om familieinnvandring til behandling kan be om at saksbehandlingen prioriteres ved å fylle ut et elektronisk skjema. UDI vurderer slike henvendelser fortløpende og avgjør om søknaden kan prioriteres.
Regjeringen har for øvrig prioritert å gi bistand til nødhjelpsarbeidet i de berørte landene. Norge øker nå støtten etter jordskjelvene i Tyrkia og Syria med 100 millioner kroner, til totalt 250 millioner kroner. Pengene går til FN, Røde Kors og de store norske humanitære organisasjonene til deres arbeid i de jordskjelvrammede områdene. Den norske støtten bidrar blant annet til helsehjelp, husly, mat, psykososial støtte og beskyttelse. Norge bidrar også med medisinsk utstyr til en verdi av omkring 11 mill. kroner gjennom FN til Syria. I tillegg gir Norge i år til sammen 500 millioner kroner til FNs nødhjelpsfond (CERF) og Røde Kors-føderasjonens nødhjelpsfond (DREF). Røde Kors-føderasjonen har allerede brukt penger fra sitt nødhjelpsfond i arbeidet i de jordskjelvrammede områdene. Norge har også sendt medisinsk utstyr og personell til å hjelpe med koordinering gjennom Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Forsvaret har sendt et C-130 Hercules transportfly til Tyrkia for å bistå i arbeidet med medisinsk evakuering av skadde personer og transport av nødhjelp.
Generelt mener regjeringen det viktigste er å bidra i de berørte landene.