Skriftlig spørsmål fra Seher Aydar (R) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1371 (2022-2023)
Innlevert: 14.02.2023
Sendt: 15.02.2023
Besvart: 22.02.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Seher Aydar (R)

Spørsmål

Seher Aydar (R): Mange i Norge har familie og slekt i de jordskjelvrammede områdene. De vil gi sine familiemedlemmer husly i sine hjem her, slik at de kan tilbringe resten av vinteren i et varmt hjem. Dette er dessverre veldig vanskelig for de fleste på grunn av de strenge visumkravene som gjelder for borgere fra Tyrkia og Syria. Dette er en ekstraordinær situasjon, en humanitær katastrofe.
Vurderer regjeringa å lette på visumkravene midlertidig for jordskjelvofrene, for å la familier i Norge ta vare på sine nære i denne vanskelige tiden?

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jordskjelvet i Tyrkia og Syria er en stor katastrofe og jeg har forståelse for at familier i Norge ønsker å ta vare på sin nære familie i denne situasjonen.
Jeg har så langt ikke vurdert det som nødvendig eller ønskelig å foreta lettelser i bestemmelsene knyttet til visum. Det er ikke ventetid for å få timeavtale for å søke om visum, eller lengre saksbehandlingstid enn normalt på berørte utenriksstasjoner. Utlendingsdirektoratet (UDI) har også åpnet for at personer som har en søknad om familieinnvandring til behandling kan be om at saksbehandlingen prioriteres ved å fylle ut et elektronisk skjema. UDI vurderer slike henvendelser fortløpende og avgjør om søknaden kan prioriteres.
Regjeringen har for øvrig prioritert å gi bistand til nødhjelpsarbeidet i de berørte landene. Norge øker nå støtten etter jordskjelvene i Tyrkia og Syria med 100 millioner kroner, til totalt 250 millioner kroner. Pengene går til FN, Røde Kors og de store norske humanitære organisasjonene til deres arbeid i de jordskjelvrammede områdene. Den norske støtten bidrar blant annet til helsehjelp, husly, mat, psykososial støtte og beskyttelse. Norge bidrar også med medisinsk utstyr til en verdi av omkring 11 mill. kroner gjennom FN til Syria. I tillegg gir Norge i år til sammen 500 millioner kroner til FNs nødhjelpsfond (CERF) og Røde Kors-føderasjonens nødhjelpsfond (DREF). Røde Kors-føderasjonen har allerede brukt penger fra sitt nødhjelpsfond i arbeidet i de jordskjelvrammede områdene. Norge har også sendt medisinsk utstyr og personell til å hjelpe med koordinering gjennom Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Forsvaret har sendt et C-130 Hercules transportfly til Tyrkia for å bistå i arbeidet med medisinsk evakuering av skadde personer og transport av nødhjelp.
Generelt mener regjeringen det viktigste er å bidra i de berørte landene.