Skriftlig spørsmål fra Alfred Jens Bjørlo (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1394 (2022-2023)
Innlevert: 16.02.2023
Sendt: 16.02.2023
Besvart: 24.02.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Alfred Jens Bjørlo (V)

Spørsmål

Alfred Jens Bjørlo (V): Hvordan vil statsråden sørge for at det utøves et lederskap som fører til at ansatte som faktisk ønsker det kan bli i stillingene sine, og slik at det kan gis forsvarlige tjenester ved Ullevål OUS, både akutt beredskap og generell behandling?

Begrunnelse

I en sak På TV2 kan vi lese at 19 av 24 sykepleiere sier opp i protest. Det som skjer ved avdelingen er alvorlig og det ser ut til at det nå bare er 5 sykepleiere igjen til å drifte avdelingen. Foretakstillitsvalgt i Norsk sykepleierforbund beskriver situasjonen som dramatisk. Bakgrunnen for oppsigelsene er forklart med store uenigheter med hensyn til de pågående nedskjæringene ved sykehuset. Oppsigelsen kan påvirke beredskapen. Ekstra bekymringsfullt er det at flere av sykepleierne som har sagt opp sine stillinger allerede har fått nye jobber.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Den aktuelle situasjonen som nylig er oppstått ved en avdeling ved Oslo universitetssykehus HF, hvor mange intensivsykepleiere har valgt å si opp sine stillinger, er utfordrende. Fra regjeringens side er vi opptatt av å bevare og styrke en sterk offentlig helsetjeneste. Det er en prioritert oppgave å utdanne, rekruttere og beholde kvalifisert helsepersonell, som kan bidra til å gi gode spesialisthelsetjenestetilbud til befolkningen over hele landet.
Intensivsykepleiere er en av mange viktige personellgrupper i sykehusene, og det er ønskelig å beholde flest mulig av de dyktige fagfolkene vi har. Ivaretakelse av ledelse og arbeidsgiverrollen ved det enkelte sykehus og ved enkeltavdelinger, må nødvendigvis ivaretas lokalt.
For å opplyse den aktuelle og medieomtalte saken som representanten Bjørlo viser til i begrunnelsen for spørsmålet, har departementet bedt om en kommentar fra Helse Sør-Øst RHF. De har innhentet informasjon fra Oslo universitetssykehus HF, som kan opplyse at det er mottatt 13 oppsigelser og varslet om ytterligere oppsigelser fra sykepleiere på en seksjonen ved Thorakskirurgisk avdeling ved Ullevål sykehus. Ved tilsvarende seksjon på Rikshospitalet, som er organisert innenfor samme avdeling og som har mye parallell aktivitet, er det om lag 100 intensivsykepleiere. Over tid er det arbeidet for at seksjonene kan samarbeide tettere, både i ordinær drift og i beredskapssituasjoner. Det er planlagt for felles drift av de to intensivseksjonene i Thorakskirurgisk avdeling sommeren 2023, i en periode på 9 uker. Denne planen ble lagt høsten 2022. Sykehuset må legge planer for sommerferie-avvikling i god tid, noe som også i stor grad må koordineres med øvrige enheter i sykehuset. Det pågår også vurderinger av organiseringen av den samlede intensivkapasiteten ved Oslo universitetssykehus; et område som krever samarbeid mellom klinikker for å ivareta pasientenes behov.
Beredskapen sikres gjennom god planlegging både for øyeblikkelig hjelp-pasienter og andre pasienter. I den ekstraordinære situasjonen sykehuset nå er i, har ledelsen gjennomført dialog og vil fortsette denne med medvirkning fra ansatte, tillitsvalgte og verneombud. Det kan opplyses at av de 13 intensivsykepleierne som har sagt opp, fortsetter syv av disse ved andre klinikker i Oslo universitetssykehus. Sykehuset vurderer at det fortsatt er god kapasitet for behandling av kritisk syke pasienter, og aktivitet innen thorakskirurgisk behandling vil gjennomføres som planlagt etter at tiltak for å avhjelpe situasjonen er iverksatt.
Ved Oslo universitetssykehus jobber det nå ca. 700 intensivsykepleiere, og av disse jobber ca. 600 ved dedikerte intensiv- og overvåkingsenheter. I 2022 var det ca. 1 850 intensiv-sykepleiere i Helse Sør-Øst, og av disse jobber ca. 1450 ved intensiv- og overvåkings-enheter. Antallet praksisplasser og utdanningsstillinger for intensivsykepleiere er økt betydelig i regionen de senere år.
Det er et klart lederansvar å sørge for gode og forsvarlige arbeidsmiljø, som fremmer likebehandling av ansatte og legger til rette for en hensiktsmessig og effektiv organisering av tjenestene. Jeg opplever at ledelsen i sykehuset tar den ekstraordinære situasjonen på alvor, og arbeider for å sikre fortsatt forsvarlige og gode tjenestetilbud.