Skriftlig spørsmål fra Irene Ojala (PF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1396 (2022-2023)
Innlevert: 16.02.2023
Sendt: 17.02.2023
Besvart: 24.02.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Irene Ojala (PF)

Spørsmål

Irene Ojala (PF): Mener statsråden at akuttsituasjonen i Alta er blitt bedre eller dårligere, og kan hun forsikre om at Finnmarkssykehuset HF sørger for at befolkningen i Alta har trygghet for at de får kompetent og rask hjelp når det trenger det ved akutt sykdom og skade?

Begrunnelse

Ifølge Finnmarkssykehusets nettsider er beredskapen for ambulansetjenesten i Hammerfest og Alta styrket, og de nye turnusplanene i Alta og Hammerfest er et løft for innbyggere og ansatte.
Verneombud i ambulansetjenesten Gro-Anita Olsen Sætrum har i Altaposten på sin side uttrykt at beredskapen i Alta er svekket som en følge av den nye turnusordningen som hun skriver at arbeidsgiver ensidig har innført.
I Alta er det 20 årsverk i ambulansetjenesten, to ambulansebiler med personell på vakt på stasjon i Alta 24 timer i døgnet, hele uka. I tillegg er en beredskapsbil på hjemmevakt mandag til fredag, døgnet rundt. I helgene er kun to biler på vakt.
Sætrum påpeker at i løpet av to uker med nytt turnusopplegg har mangel på mannskap gjort at Alta kun har vært bemannet med to ambulanser i 7 døgn. Når begge de aktive ambulansene sendes samtidig over fjellet mot Hammerfest, ivaretas akuttberedskapen for Altas 21 000 innbyggere kun av personell på hjemmevakt.
Verneombudet påpeker at Finnmarkssykehuset har innført vaktbytte kl. 1 på natten, at Finnmarkssykehuset ikke utfører årlige forsvarlighetsvurderinger og ikke følger opp krav om sammenhengende hvile per døgn. Overtidsbruken har skutt i været etter innføring av ny turnus, mens foretaket har store utfordringer med økonomien.
Det har også lenge vært en utfordring at ansatte store deler av døgnet ivaretar akuttberedskap hjemmefra.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Vi skal ha gode og trygge spesialisthelsetjenestetilbud i hele landet, dette er en viktig oppgave og prioritet for meg som helse- og omsorgsminister. For å belyse den aktuelle situasjonen som representanten Ojala tar opp, har departementet innhentet informasjon fra Helse Nord RHF som igjen har bedt om en statusoppdatering fra Finnmarkssykehuset HF.
Finnmarkssykehuset vurderer at beredskapen ikke har blitt dårligere etter innføring av ny turnus 30. januar i år; snarere mener de det motsatte et tilfelle. Alta ble tidligere dekket av én bemannet bil på stasjon og to på hjemmevakt, mens det nå er to biler med personell på stasjon døgnet rundt. Endringen medfører kortere responstid og innebærer at ambulansebiler kan komme raskere fram til pasient eller skadested. I tillegg er én bil på hjemmevakt, som blant annet kan brukes ved eventuelle samtidighetskonflikter.
Beredskapsoppgaver må ses i sammenheng, og det er AMK (akuttmedisinske kommunikasjonssentral) som styrer beredskapen i hele Finnmark. De vurderer at det nå er en bedre beredskapssituasjon etter innføring av ny turnus. Turnusen som er foreslått, og som skal ha blitt avvist lokalt i Alta, er innført i Hammerfest. Her opplever de en bedring av beredskapen, med positive tilbakemeldinger fra ansatte.
Jeg er gjort kjent med at en særavtale ble sagt opp av arbeidsgiver i 2021, med det formål å forhandle en ny særavtale. Forsøk på å fremforhandle ny særavtale lokalt har ikke lykkes.
Løsningsalternativer til ny turnus i Alta skal være presentert, uten at man foreløpig har oppnådd enighet. Turnusen som nå er lagt til grunn skal ivareta krav i Arbeidsmiljøloven.
I begrunnelsen for Ojalas spørsmål vises det blant annet til bekymring for sykehusets økonomi. Den økonomiske situasjonen i Helse Nord er utfordrende, men beredskap og beregning av aktivitet vurderes og håndteres primært ut fra pasientsikkerhetsperspektiv og ikke økonomi. Vaktskifte på natt som det vises til er ingen gunstig løsning, men den er lovlig og helseforetaket har forsøkt å få avtalt bedre løsninger. Hensyn til forsvarlighetsvurderinger og tilstrekkelig hvile mellom vakter veier tungt – og må ivaretas lokalt.