Irene Ojala (PF): Mener statsråden at akuttsituasjonen i Alta er blitt bedre eller dårligere, og kan hun forsikre om at Finnmarkssykehuset HF sørger for at befolkningen i Alta har trygghet for at de får kompetent og rask hjelp når det trenger det ved akutt sykdom og skade?
Begrunnelse
Ifølge Finnmarkssykehusets nettsider er beredskapen for ambulansetjenesten i Hammerfest og Alta styrket, og de nye turnusplanene i Alta og Hammerfest er et løft for innbyggere og ansatte.
Verneombud i ambulansetjenesten Gro-Anita Olsen Sætrum har i Altaposten på sin side uttrykt at beredskapen i Alta er svekket som en følge av den nye turnusordningen som hun skriver at arbeidsgiver ensidig har innført.
I Alta er det 20 årsverk i ambulansetjenesten, to ambulansebiler med personell på vakt på stasjon i Alta 24 timer i døgnet, hele uka. I tillegg er en beredskapsbil på hjemmevakt mandag til fredag, døgnet rundt. I helgene er kun to biler på vakt.
Sætrum påpeker at i løpet av to uker med nytt turnusopplegg har mangel på mannskap gjort at Alta kun har vært bemannet med to ambulanser i 7 døgn. Når begge de aktive ambulansene sendes samtidig over fjellet mot Hammerfest, ivaretas akuttberedskapen for Altas 21 000 innbyggere kun av personell på hjemmevakt.
Verneombudet påpeker at Finnmarkssykehuset har innført vaktbytte kl. 1 på natten, at Finnmarkssykehuset ikke utfører årlige forsvarlighetsvurderinger og ikke følger opp krav om sammenhengende hvile per døgn. Overtidsbruken har skutt i været etter innføring av ny turnus, mens foretaket har store utfordringer med økonomien.
Det har også lenge vært en utfordring at ansatte store deler av døgnet ivaretar akuttberedskap hjemmefra.