Skriftlig spørsmål fra Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1407 (2022-2023)
Innlevert: 17.02.2023
Sendt: 20.02.2023
Besvart: 27.02.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V)

Spørsmål

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Hva vil statsråden gjøre for å bedre soningstilbudet for kvinner som soner på Bredtveit på kort og lang sikt?

Begrunnelse

VG skrev i februar om at Kriminalomsorgen frykter for de innsattes liv, helse og sikkerhet ved Bredtveit kvinnefengsel. Flere innsatte ble i slutten av januar akuttflyttet til Romerike fengsel, avdeling Ullersmo grunnet svært mange selskadingsepisoder og selvdrapsforsøk blant de innsatte. Kriminalomsorgen uttrykker også bekymring knyttet til de ansattes helsesituasjon grunnet arbeidsbelastningen.
VG har tidligere skrevet om at det er en høy andel selvdrapsforsøk og selvskadingsepisoder ved Bredtveit fengsel, sammenlignet med andre fengsler.
Helse- og omsorgstjenesten til innsatte i fengsel skal være likeverdig med helse- og omsorgstjenesten for den øvrige befolkningen. Innsatte skal gis et tjenestetilbud tilpasset den enkeltes behov etter en individuell vurdering.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg er opptatt av at kvinnelige innsatte i norske fengsler skal ha likeverdige soningsforhold som menn. Kriminalomsorgen arbeider med å følge opp dette. Det er bl.a. etablert et nasjonalt ressursteam for kvinner ved Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt som skal bidra til å forebygge og hindre langvarig isolasjon for kvinnelige innsatte med alvorlige psykiske lidelser. Videre er det etablert flere soningsplasser med elektronisk kontroll som også gir flere kvinner mulighet til å sone hjemme.
I budsjettet for 2022 og 2023 har kriminalomsorgens budsjett økt med til sammen 145 millioner kroner. Midlene skal gå til økt bemanning, bedre innhold i soningen og redusert omfang av isolasjon. Deler av styrkingen i 2023 skal bl.a. benyttes til økt bemanning i ressursteamet ved Bredtveit fengsels og forvaringsanstalt og til arbeidet med å redusere bruk av sikkerhetsseng og selvmordsforebyggende tiltak, hvor kvinnefengsler vil bli prioritert.
Kriminalomsorgen gjennomgår også de bygningsmessige forholdene for kvinner og vurderer aktuelle tiltak. Justis- og beredskapsdepartementet forventer tilbakemelding i løpet av våren 2023 og vil følge opp forslagene på egnet måte. Jeg har også dialog med Helse- og omsorgsministeren om hvordan utfordringer knyttet til helse- og omsorgstjenester til innsatte best følges opp.