Skriftlig spørsmål fra Bård Ludvig Thorheim (H) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1417 (2022-2023)
Innlevert: 19.02.2023
Sendt: 20.02.2023
Besvart: 01.03.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Bård Ludvig Thorheim (H)

Spørsmål

Bård Ludvig Thorheim (H): Vil statsråden snarest identifisere nye kraftprosjekter i Nord-Norge som kan konsesjonsbehandles i et hurtigspor og realiseres innen Melkøya etter planen er elektrifisert i 2028?

Begrunnelse

Det er uakseptabelt at bedrifter og offentlige etater i Nord-Norge som trenger strøm ikke kan få tilknytning til nettet for strømforbruk over 1 MW. Nord-Norges utvikling stopper opp hvis ikke noe gjøres. Det store kraftoverskuddet i Nord-Norge er reservert til store industriprosjekter, herunder elektrifisering av Melkøya.
Det er en fallitterklæring overfor Nord-Norge når statsminister Støre sier til VG 19. februar at løsningen er mer kraft og nett - uten å vise til ett eneste politisk virkemiddel for å oppnå mer kraft og nett. Hvis vi fortsetter som før, løser det ingenting.
Høyre har fått gjennomslag i Stortinget for et hurtigspor for kraft- og nettutbygging i tilknytning til store industrietableringer. Regjeringen bør anvende dette hurtigsporet i møte med kraftsituasjonen i Nord-Norge. Dersom nye store kraftprosjekter raskt kvalifiseres av myndighetene for et hurtigspor for konsesjonsbehandling, vil Statnett sitt regnestykke for den fremtidige kraftsituasjonen endres fundamentalt, og køen for tilknytning til strømnettet vil forsvinne. Situasjonen er løsbar.
I Finnmark alene er det planlagt 5 nye vindkraftprosjekter som til sammen vil kunne gi syv ganger mer strøm enn behovet for elektrifisering av Melkøya. Det finnes en rekke andre planer for ny kraftutbygging i hele Nord-Norge som vil kunne realiseres innen 2028 dersom regjeringen viser handling og identifiserer prosjekter for en hurtigere konsesjonsbehandling.
For å lykkes med dette kreves også bedre mekanismer for dialog med reindrift og Sametinget enn vi har i dag, og at regjeringen sørger for en rettferdig og akseptabel løsning som svarer på Fosen-dommen, noe undertegnede representant har tatt opp tidligere i en interpellasjon i Stortinget.
Regjeringen bør snarest identifisere nye kraftprosjekter i NO4 som kan realiseres innen 2028, i tillegg til å sikre at det blir havvindutbygging knyttet til NO4 på starten av 2030-tallet. Nye kraftprosjekter kan være:

- Vindparker på land
- Solenergiparker og virkemidler for mer solenergi på næringsbygg i nord
- Oppgradering av vannkraft og mer småkraft

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Både plan for utbygging og drift (PUD) og konsesjonssøknader for nødvendige nettanlegg for elektrifisering av Melkøya ligger nå til behandling hos myndighetene. Strøm til petroleums-virksomheten har vært den største driveren for utbygging av dagens 420 kV-nett til Finnmark, samtidig som nettutbyggingen legger til rette for annen forbruksøkning og for økt kraftproduksjon i Finnmark. Full drift med kraft fra nettet på Hammerfest LNG (Melkøya) krever, og vil utløse, ombygging av Skaidi transformatorstasjon til 420 kV og legge til rette for videreføring av nettet østover i Finnmark, som NVE nå har til behandling. Utvikling av petroleumsvirksomheten og øvrig næringsutvikling i Finnmark er ikke motpoler, men går etter mitt syn hånd i hånd. Regjeringen ønsker å legge til rette for nødvendig og tidsriktig utvikling av nett og produksjon i regionen fram mot idriftsettelse av anlegget på Melkøya.
Store kraftprosjekter berører en rekke interesser og kan være konfliktfylte. Særlig gjelder dette i samiske områder. Dette må hensyntas i arbeidet.
Det er nettselskapenes ansvar å identifisere behovet for, prosjektere og omsøke nye nettprosjekter. På samme måte ligger initiativet til utvikling av ny kraftproduksjon hos kraftselskapene. NVE og departementet konsesjonsbehandler enkeltprosjekter. Det er et mål at konsesjonsbehandlingen skal være så raskt og effektiv som mulig. Generelt er det per i dag er det ikke kø i behandlingen av nye vindkraftverk eller nye vannkraftprosjekter. Strømnettutvalget har anbefalt tiltak for å redusere tiden det tar å utvikle og behandle nye nettanlegg. Vi prioriterer å følge opp dette arbeidet. Saksbehandlingskapasitet er en avgjørende faktor, og NVE er betydelig styrket på dette området under denne regjeringen.