Skriftlig spørsmål fra Marian Hussein (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1437 (2022-2023)
Innlevert: 20.02.2023
Sendt: 20.02.2023
Besvart: 27.02.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Marian Hussein (SV)

Spørsmål

Marian Hussein (SV): Hvordan vil statsråden sørge for at lokale samarbeidspartnere/ myndigheter høres og involveres når Helse –Nord planlegger struktur endringer basert på de økonomiske rammebetingelsene jmf. styremøte 23. februar 2023?

Begrunnelse

Viser til et åpent brev signert 35 kommuneoverleger, fastleger og legeforeningsledere i Nord-Norge i nord norskdebatt.
"Helse Nord har ansvar for spesialisthelsetjenesten, og det er naturlig at de fokuserer på kjerneoppgavene sine, men de har også et samfunnsansvar, og kan ikke løse sine oppgaver uten tett og godt samarbeid med primærhelsetjenesten. Vi anerkjenner at situasjonen i helsetjenesten er utfordrende, og at personellmangel er en av de store bøygene både i første- og andrelinjetjenesten. Disse utfordringene må håndteres helhetlig. Endringer som gjøres i en del av tjenesten vil alltid påvirke andre deler. Helse Nord kan derfor ikke gjøre en slik utredning uten at medaktører er tett involvert og integrert i prosessen fra starten av.
I styresaken er kommunene nevnt kun i generelle vendinger og uten refleksjon rundt hvordan endringer i sykehusene vil påvirke kommunene generelt og primærhelsetjenesten spesielt. Pasientene forsvinner ikke. Hvis man klemmer på en ballong ett sted, vil det tyte ut et annet sted. Primærhelsetjenestens og kommunenes perspektiv må derfor være med i regnestykket dersom helsetjenestene skal være bærekraftige og effektive.
I Hurdalsplattformen står det at «Norge skal ha en desentralisert sykehusstruktur som sikrer beredskap og gir alle innbyggere forsvarlig og trygg behandling på sykehus». Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil «utvikle og styrke det desentraliserte sykehustilbudet i Norge, flytte mer av den elektive virksomheten ut til lokalsykehus, og styrke den lokale akuttberedskapen.» Tilsvarende formuleringer brukes i mandatet til Sykehusutvalget som skal legge fram sin tilrådning 31. mars 2023.
Forslaget, slik det nå foreligger, representerer et brudd på de politiske målsettingene om satsing på en desentralisert helsetjeneste og styrking av lokal akuttberedskap, og et brudd med Helse Nords visjoner og verdigrunnlag.
Styresaken må avvises. Alle relevante aktører må involveres i arbeidet for å utvikle bærekraftige og sammenhengende helsetjenester i hele Nord-Norge."

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: I foretaksmøtet i Helse Nord RHF den 9. november i fjor, ba jeg Helse Nord RHF om å vurdere behovet for endringer i funksjons- og oppgavedeling som bidrar til at helseregionen kan ivareta sitt sørge for-ansvar på lang sikt.
Utfordringene i regionen gjør det nødvendig med omstillingsarbeid av langsiktig karakter for å understøtte en bærekraftig utvikling av tjenesten. Helse Nord har en svak befolkningsvekst, samtidig som andelen eldre øker. Det er forventet en vekst i behovet for helse- og omsorgstjenester som ikke kan løses med tilsvarende vekst i bemanningen, jf. også vurderingene til Helsepersonellkommisjonen. Sykehusene i Helse Nord opplever allerede i dag å ha rekrutteringsutfordringer. Riktig organisering og en hensiktsmessig innretning av sykehusdriften vil være nødvendig for å kunne gi gode og likeverdige helsetjenester til befolkningen i Helse Nord. I dette arbeidet er det naturlig å se på tiltak som innebærer endringer i funksjons- og oppgavedeling, på en måte som også styrker fagligheten og kvaliteten i pasienttilbudet. I dette arbeidet må styret i Helse Nord RHF ta en aktiv rolle.
Styret i Helse Nord RHF sin behandling av sak 11-2023 i styremøtet 23. februar er en oppfølging av kravene jeg stilte i foretaksmøtet 9. november 2022. Saken rammer inn det videre arbeidet som nå skal gjøres i Helse Nord. Styret i Helse Nord RHF har lagt opp til en bred involvering i det videre arbeidet. Styret har i egne vedtakspunkter forutsatt at brukermedvirkning og medvirkning fra tillitsvalgte og verneombud, samt informasjon om arbeidet til offentligheten, blir godt ivaretatt i det videre arbeidet. Videre arbeid skal skje med god medvirkning og involvering av de berørte både internt og eksternt, hvorav primærhelsetjenesten og kommunene er særlig viktig. Helse Nord RHF var også i en nyhetssak på egne nettsider før styremøtet, tydelig på at kommuner og andre samarbeidsaktører vil bli involvert.