Tage Pettersen (H): Kan statsråden redegjøre for når og hvordan Stortingets enstemmige vedtak om å sikre større tyngde til barnets mening ved voksenadopsjon er blitt fulgt opp?
Begrunnelse
Da Stortinget i 2021 ba regjeringen sikre at det myndige barnets mening vektes tyngre i saker om voksen stebarnsadopsjon, var det med bakgrunn i Dagbladets sak der en mann ønsket å adoptere sin 34-årige stedatter som han har oppdratt siden hun var ett år. Adopsjonssøknaden var avslått. For disse var det viktig å få en juridisk anerkjennelse av deres livslange relasjon, og stedatters biologiske mor og far støttet adopsjonen.
Saken og begrunnelsen for avslag opprørte mange. Skulle ikke en 34 år gammel tobarnsmor anses i stand til å vurdere hva som var til hennes eget beste? Reaksjonene saken skapte, resulterte ut i en enstemmig innstilling fra Familie- og kulturkomiteen som Stortinget vedtok enstemmig 4. mai 2021. Stortinget ba regjeringen sikre at det myndige barnets mening må vektes tyngre i saker om voksen stebarnsadopsjon.
I forslag til statsbudsjettet for 2022 kvitterte statsråden at vedtaket var fulgt opp av departementet. Da statsråden av stortingsrepresentant Kathy Lie (SV) ble bedt om å redegjøre for når og hvordan Stortingets enstemmige vedtak blir fulgt opp, var svaret at Bufdir på bakgrunn av vedtaket hadde fått i oppgave å endre retningslinjene som brukes i behandlingen av adopsjonssaker, og at endringene som er gjort, trolig føre til at praksis framover vil være «noe mindre restriktiv».
Stortinget hadde altså grunn til å regne med at forslaget var fulgt opp, med endringer som skal sikre at myndige personers vurdering av hva som er til deres beste vektes tyngre. Dermed søkte de på nytt om adopsjon. 10. februar i år mottok familien et nytt avslag. Igjen var alle øvrige vilkår oppfylte, men Bufetat konkluderte også nå med at adopsjon ikke er til beste for stedatteren, i strid med hva hun selv mener og kun begrunnet i det hadde vært kontakt mellom henne og hennes far mens han ennå levde.