Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1452 (2022-2023)
Innlevert: 22.02.2023
Sendt: 22.02.2023
Besvart: 27.02.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Hvordan vil statsråden nå besvare den første delen av mitt skriftlige spørsmål nr. 729 og mitt skriftlige spørsmål nr. 1081, og hvor mener hun den faglige ekspertisen tar feil når den konkluderer annerledes enn regjeringen på om installasjon av TikTok på en statsråds tjenestetelefon er i henhold til Nasjonal sikkerhetsmyndighets råd for mobilbruk?

Begrunnelse

Det vises til statsrådens svar på Stortingets spørsmål i den ordinære spørretimen den 08.02.23. Det vises herunder særlig til statsrådens uttalelse om at dersom Stortinget har flere spørsmål om hennes TikTok-bruk, vil hun besvare disse etter beste evne. Det vises videre til statsrådens uttalelser til TV2 den 01.02.23:

«Før hun lastet ned appen, diskuterte hun saken med andre i departementet, forteller statsråden. Samtidig satte hun seg inn i rådene for bruk av tjenestetelefoner.»

Jeg stilte den 14.12.22 spørsmål til statsråden (nr. 729) om hvordan hun tolker NSMs råd nr. 13 for mobilbruk, og den 20.01.23 om hun mener det er i henhold til NSMs råd for mobilbruk å ha den kinesiske applikasjonen TikTok installert på en statsråds tjenestetelefon (nr. 1081). I statsrådens besvarelse av nr. 729 den 22.12.22 blir denne delen av det skriftlige spørsmålet ikke besvart, men det gis en kort henvisning til besvarelsen av skriftlige spørsmål nr. 7, nr. 65, nr. 152 og nr. 433. Ingen av de spørsmålene som statsråden henviser til sier noe om hvordan NSMs råd nr. 13 for mobilbruk har blitt forstått. Det som derimot fremgår av svarene det henvises til er at statsråden forholder seg til gjeldende råd og retningslinjer for mobilbruk i tjenesten, og i besvarelsen av spørsmål nr. 152 henvises det konkret til NSMs 13 råd for mobilbruk. Statsråden besvarer den 25.01.23 spørsmål nr. 1081 på omtrent akkurat samme måte.
Det vises til førsteamanuensis ved NTNU og ekspert i risikostyring av informasjonssikkerhet Gaute Wangens uttalelser til Dagbladet den 23.01.23:

«TikTok er så inngripende at den er brudd på råd 11, 12 og 13, sier Wangen til Dagbladet.
Punkt 11 fordi at TikTok må ha tilgang til mikrofon og kamera for å fungere, og den samler lokasjonsdata også. Punkt 12 fordi TikTok ikke er nødvendig i tjenesteutøvelse og er i utgangspunktet en sikkerhetsutfordring i seg selv. Og punkt 13 fordi TikTok egentlig hører til privatlivet og datainnsamlende apper bør holdes der. Roller slik som statsråd er utsatte posisjoner som må ta ekstra grep for å sikre seg, forteller han.»

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg ønsker å understreke at jeg har både telefoner for ugradert innhold og samtaler, og enheter for gradert tale. I tillegg har jeg IKT-løsninger for å behandle henholdsvis ugradert og gradert informasjon. Jeg viser også mitt svar på skriftlig spørsmål 1456.
Som jeg tidligere har redegjort for, forholder jeg meg til gjeldende råd og retningslinjer for bruk av bl.a. mobiltelefon i tjenesten. NSMs råd nr. 13 knyttet til mobilbruk, handler blant annet om å man bør vurdere å ha en telefon til arbeid og en telefon til privat bruk. Jeg har som statsråd ulike kommunikasjonsløsninger til ulike bruksområder og jeg har en telefon som kun brukes til sosiale media.
NSMs retningslinjer peker ikke på spesielle apper eller sosiale media som ikke bør brukes, selv om enkelte personer eller miljøer mener at det bør gjøres. NSMs retningslinjer er anbefalinger og hver enkelt må vurdere disse ut i fra egen situasjon. Det har jeg gjort.