Grunde Almeland (V): Hvilke konkrete tiltak er iverksatt eller planlagt iverksatt for å forebygge, håndtere og sanksjonere seksuell trakassering og overgrep i Forsvaret?
Begrunnelse
NRK har det siste året løftet en rekke alvorlige varslingssaker i Forsvaret fram i lyset. Felles for sakene er at varslene er alvorlige, men dårlig håndtert, om de i det hele tatt er fulgt opp. Konsekvensene har vært store for varsleren og få – om noen – for de som blir varslet om. Vi vet fra MOST-rapporten fra 2020 at dette er systematisk og ikke hendelser, fordi flertallet (63) prosent av kvinner under 30 år i Forsvaret har opplevd trakassering. Det gjelder hele 73 prosent av kvinner som er elever eller studenter i Forsvaret.
Etter denne ukens sak om en kvinne på 22 år og 10 andre kvinner i Stridstrenbataljonen som varslet om voldtekt, seksuell trakassering og mobbing, innkalte forsvarsministeren forsvarsledelsen og tillitsvalgte til et møte. Her skal det ha blitt lagt fram tiltak som skal være på plass innen 1. august. Det kommer likevel ikke fram noe sted hvilke tiltak det dreier seg om, foruten opprettelse av en sentral varslerenhet i Forsvaret.
Forsvaret mottok også i fjor en evaluering av sitt arbeid med varslersaker. Konsulentselskapet PwC kom med 15 anbefalte tiltak.
Rekken av varslersaker, helt opp til nyere tid, viser at Forsvaret fortsatt ikke har evnet å ivareta kvinnene som tjenestegjør og jobber for dem. Da blir det også en politisk oppgave å gripe inn og sørge for at kvinnene som avtjener verneplikt eller gjør en karriere i Forsvaret er trygge. For å kunne følge opp og kontrollere dette arbeidet er det viktig at folkevalgte og offentligheten får vite hvilke konkrete grep som gjøres for å få bukt med det som ikke bare er en ukultur, men systematiske lovbrudd. Det innebærer å få kjennskap til hvilke PWC-anbefalinger som følges opp på hvilken måte og hvilke tiltak som ble varslet under oppvaskmøtet på tirsdag.