Skriftlig spørsmål fra Ola Elvestuen (V) til statsministeren

Dokument nr. 15:1466 (2022-2023)
Innlevert: 22.02.2023
Sendt: 23.02.2023
Rette vedkommende: Olje- og energiministeren
Besvart: 03.03.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Ola Elvestuen (V)

Spørsmål

Ola Elvestuen (V): Senterpartiets sentralstyre sier nå nei til fjerde energimarkedspakke fra EU. Et regelverk som er EØS-relevant og som vil forbedre og skjerpe inn dagens klima- og energiregelverk.
Hvordan stiller statsministeren seg til at deres regjeringspartner sier nei til fjerde energimarkedspakke fra EU og dermed et viktig virkemiddel for at Norge, i fellesskap med EU, skal nå våre klimaforpliktelser?

Begrunnelse

Det overordnede målet med Ren energipakken (også kalt Vinterpakken eller fjerde energipakke) er å tilrettelegge for overgangen fra fossil til ren energi, oppfylle klimaforpliktelsene i Parisavtalen og sørge for forsyningssikkerhet og konkurransedyktige energipriser.
Fjerde energimarkedspakke ble vedtatt i EU i mai 2019 og er en delvis videreføring av tredje energipakke. Det er den mest omfattende energipakken noensinne, og består av fire forordninger og fire direktiver som forbedrer og skjerper inn dagens klima- og energiregelverk.
De tre viktigste målene med pakken er økt fokus på energieffektivitet, at EU skal ta globalt lederskap innen ren energi og at vi som forbrukere skal settes i sentrum.
Dette sier altså Senterpartiets sentralstyre, ved partiets leder og regjeringens finansminister nei til.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: I spørsmålet er det vist til «fjerde energimarkedspakke» og i bakgrunnen for spørsmålet er det vist til at denne også er omtalt som «vinterpakken» eller «Ren energipakken». Ren energipakken omfatter direktiver og forordninger vedtatt på grunnlag av en pakke med lovforslag som Europakommisjonen fremmet høsten 2016. Rettsaktene som inngår i Ren energipakken ble vedtatt i EU i 2018 og 2019. Med «fjerde energimarkedspakke» forstår jeg de rettsaktene som gjelder organiseringen av kraftmarkedet som ble vedtatt som en del av Ren energipakken i 2019. Jeg gjør oppmerksom på at Ren energipakken også inneholder reviderte rettsakter om fornybar energi og energieffektivisering mv. som ble vedtatt i 2018.
I EU-landenes arbeid har det stått sentralt å legge til rette for å erstatte kullkraft og kjernekraft med fornybare energikilder i den europeiske kraftforsyningen. Utviklingen mot et mer klimavennlig energisystem krever større grad av koordinering mellom land og energimyndigheter. Også forsyningssikkerhet og økt oppmerksomhet om strømkundenes situasjon har vært viktig i arbeidet. Dette er en del av bakgrunnen for endringene i energiregelverket de seneste årene.
Tre av rettsaktene i Ren energi-pakken gjelder organiseringen av kraftmarkedet og erstatter regelverket i tredje energimarkedspakke fra 2009. Dette regelverket er en del av EØS-avtalen og er gjennomført i norsk rett. Det regulerer organiseringen av kraftmarkedet og tilrettelegging for krafthandel mellom landene.
Departementet arbeider med å gjennomgå de ulike delene av Ren energi-pakken, og det er for tidlig å si når gjennomgangen og vurderingene som pågår vil bli sluttført. Jeg må derfor komme tilbake til den videre behandlingen av saken.
Det er ikke naturlig for meg å kommentere på diskusjoner og prosesser som pågår i forbindelse med Senterpartiets landsmøte. Norge har et godt samarbeid med EU på energiområdet, og de grunnleggende elementene i norsk energipolitikk ligger fast.