Skriftlig spørsmål fra Ola Elvestuen (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1473 (2022-2023)
Innlevert: 23.02.2023
Sendt: 23.02.2023
Besvart: 08.03.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Ola Elvestuen (V)

Spørsmål

Ola Elvestuen (V): Ved hvilke sykehus er det egenandeler for å motta hjelp innen LAR , både medisiner, veiledningstimer og annen helseoppfølging, og når vil statsråden sørge for at denne praksisen opphører?

Begrunnelse

Legemiddelassistert rehabilitering (LAR) er et lavterskel tilbud som skal være gratis og som også har vært det siden oppstart. Helse Stavanger har innført en egenandel på 375 kroner for veilednings- og terapitimer. Det kan virke som det er ulik praksis ulike steder i landet, der noen steder har egenandeler mens det andre steder ikke er det.
Dette er en av de mest sårbare pasientgruppene vi har og en innføring av egenandel vil kunne være et stort og uoverkommelig hinder for å motta hjelp. Det leser vi også av saken i NRK der en bruker av LAR-programmet ikke lenger har råd til tilbudet, og hun sier også at hun vet om flere andre som ikke nå kan benytter seg av tilbudet begrunnet i økonomi. Dette bekreftes også av avdelingssjef for rus og avhengighetsbehandling i Helse Stavanger som sier: «Flere velger bort den behandlingen vi vet at de trenger. Dette er sårbare mennesker, og konsekvensen er at de blir veldig syke.» Når vi vet at mennesker i LAR har sammensatte lidelser, svært ofte både rusavhengighet, psykiske og somatiske lidelser, så er det langt billigere å sørge for at disse pasientene får gratis helseoppfølging enn at det legges til rette for tilbakefall ved å avkreve egenandeler. Noe som er langt dyrere for samfunnet og uverdig for den syke.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Regelverket for når det kan kreves egenandel for poliklinisk helsehjelp er fastsatt i forskrift om betaling frå pasientar for poliklinisk helsehjelp i spesialisthelsetenesta. Utgangspunktet er at det kan kreves egenandel fra alle pasienter som er henvist til spesialisthelsetjenesten. Egenandelen inngår i opptjeningsgrunnlaget for frikort. Fra dette utgangspunktet er det gjort enkelte unntak, men det er ikke gjort unntak for poliklinisk helsehjelp innenfor LAR. Det er imidlertid unntak for veiledning, innsetning eller fjerning av langtidsvirkende prevensjon for kvinner som får behandling i LAR. Enkelte former for oppfølging av pasientene, f.eks. legemiddelutdeling, kan falle utenfor anledningen til å kunne kreve egenandel. For lavterskel LAR, som er et tilbud som ikke fordrer henvisning til spesialisthelsetjenesten, er det ikke anledning til å kreve egenandel.
Det er etter regelverket altså anledning for alle sykehus til å kreve egenandel for poliklinisk helsehjelp i LAR. Departementet har ikke kjennskap til hvilke sykehus som kan ha valgt å ikke kreve egenandel fra pasientene for poliklinisk helsehjelp. Vi vil vurdere å endre regelverket slik at LAR-pasienter kan få unntak fra å måtte betale egenandel når de får poliklinisk helsehjelp i spesialisthelsetjenesten. Vi ser nå på konsekvensene av en slik eventuell regelendring. Regjeringens mål er at mennesker med omfattende problemer med rus skal få den behandlingen og oppfølgingen de har behov for i den offentlige helsetjenesten.