Ola Elvestuen (V): Ved hvilke sykehus er det egenandeler for å motta hjelp innen LAR , både medisiner, veiledningstimer og annen helseoppfølging, og når vil statsråden sørge for at denne praksisen opphører?
Begrunnelse
Legemiddelassistert rehabilitering (LAR) er et lavterskel tilbud som skal være gratis og som også har vært det siden oppstart. Helse Stavanger har innført en egenandel på 375 kroner for veilednings- og terapitimer. Det kan virke som det er ulik praksis ulike steder i landet, der noen steder har egenandeler mens det andre steder ikke er det.
Dette er en av de mest sårbare pasientgruppene vi har og en innføring av egenandel vil kunne være et stort og uoverkommelig hinder for å motta hjelp. Det leser vi også av saken i NRK der en bruker av LAR-programmet ikke lenger har råd til tilbudet, og hun sier også at hun vet om flere andre som ikke nå kan benytter seg av tilbudet begrunnet i økonomi. Dette bekreftes også av avdelingssjef for rus og avhengighetsbehandling i Helse Stavanger som sier: «Flere velger bort den behandlingen vi vet at de trenger. Dette er sårbare mennesker, og konsekvensen er at de blir veldig syke.» Når vi vet at mennesker i LAR har sammensatte lidelser, svært ofte både rusavhengighet, psykiske og somatiske lidelser, så er det langt billigere å sørge for at disse pasientene får gratis helseoppfølging enn at det legges til rette for tilbakefall ved å avkreve egenandeler. Noe som er langt dyrere for samfunnet og uverdig for den syke.