Mímir Kristjánsson (R): Hva foretar utenrikstjenesten seg for å hjelpe syke og uføre nordmenn i økonomisk nød hjem fra utlandet?
Begrunnelse
Jan Egil Granfoss er hundre prosent ufør. I 2012 reiste han sammen med familien sin til Filippinene. Granfoss hadde ingen intensjon om å flytte til landet, men ble oppfordret av Nav om å levere en flyttemelding. Denne flyttemeldingen har resultert i at han har fått vesentlig lavere trygd. Dermed har han ikke budsjett til å reise hjem til Norge. For å få meldt flytting tilbake til Norge, som han ønsker, må han være fysisk i Norge. Gjentatte henvendelser til Nav og den norske ambassaden i Manila har ikke gitt noe resultat. Resultatet er at en ufør mann, hans kone og hans 15 år gamle sønn (som er norsk statsborger) sitter fast på Filippinene uten noe håp om å komme seg hjem. På grunn av familiens økonomiske problemer får sønnen heller ikke skolegang.
Jan Erik Granfoss er ikke den første nordmannen som blir akterutseilt i utlandet av økonomiske årsaker. I 2022 skreiv NRK om veteranen Ken Rune Rasch, som fikk slag mens han var bosatt i Thailand. Norske myndigheter hadde ingenting å bidra med da Raschs familie ønsket å hente ham hjem til Norge. I stedet ble det gamle veteran-venner fra Forsvaret som måtte samle inn penger for å få slagrammede Rasch hjem.
Harstad Tidende har på sin side skrevet om den pensjonerte legen Terje Erlid, som gjennom en årrekke har hjulpet alvorlig syke nordmenn hjem. I 2014 engasjerte han seg for å hente hjem en hardt hjerneskadet mann fra Thailand som norske myndigheter ikke ville hjelpe hjem.
Det er fullt forståelig at man må ha egne regler for hvilke trygderettigheter man har rett på når man bosetter seg ute. Samtidig må det gå an å ha et system som hjelper nordmenn i stor nød hjem til Norge. Spørsmålet dreier seg om statsråden vil engasjere seg i at utenrikstjenesten skal hjelpe hjem Jan Egil Granfoss og andre syke nordmenn som sitter fast i utlandet på grunn av økonomiske problemer.