Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1504 (2022-2023) Innlevert: 24.02.2023 Sendt: 24.02.2023 Besvart: 02.03.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl
Lan Marie Nguyen Berg (MDG): Oslo politidistrikt sier nei til å bidra i gjennomføringen av lokal rusreform som Oslo bystyre har vedtatt at de vil gjennomføre. Andre by- og kommunestyrer har også vedtatt lokale rusreformer hvor formålet er å gå fra straff til hjelp.Som statsråd for et parti som vektlegger lokalt selvstyre, vil du gi politidistriktene instruks om å høre på lokaldemokratiet der rusreformer er vedtatt, og vil du uavhengig av dette klargjøre hva slags virkemidler regjeringen vil akseptere at kommunene gjennomfører i sine lokale rusreformer?
Emilie Mehl: Oslo kommune har i brev av 16. februar anmodet Justis- og beredskapsdepartementet om en juridisk vurdering av handlingsrommet for et pilotprosjekt om alternative reaksjonsformer ved mindre narkotikalovbrudd i Oslo kommune. Oslo kommune søker samtidig Justis- og beredskapsdepartementet om å gjennomføre pilotprosjektet. Brevet er besvart.Den ordningen Oslo kommune ønsker å prøve ut ser ut til å svare til forslaget som ble fremmet av forrige regjering i Prop. 92 L (2020–2021) Endringer i helse- og omsorgstjenesteloven og straffeloven m.m. (rusreform – opphevelse av straffansvar m.m.). Dette forslaget fikk som kjent ikke flertall på Stortinget.Departementet har ikke noen mulighet til å behandle en slik søknad som er fremmet av Oslo kommune. Straffeloven og legemiddelloven er som andre lover vedtatt av Stortinget og bindende også for myndighetene. Departementet kan ikke uten hjemmel innvilge søknader om å gjøre unntak fra loven. Det vises i denne sammenheng til tilsvarende konklusjon i brev fra Oslo politidistrikt til Oslo kommune der påpekes at det også kreves hjemmel i lov for avkriminalisering innenfor gitte tidsrom eller gitte områder. Kommunene må forholde seg til de lover som er vedtatt av Stortinget. Det samme gjelder for politiet i landets politidistrikter. Straffeloven og legemiddelloven gjelder i hele landet. Jeg viser for øvrig til mitt svar av 4. mai 2022 til Stortinget på skriftlig spørsmål nr. 1934 som berører samme tema. Regjeringen vil at bruk og befatning med mindre mengder narkotika til egen bruk fortsatt skal være straffbart, men rusavhengige skal bli møtt med hjelp og oppfølging fremfor straffereaksjoner. Dette er slått fast i regjeringsplattformen og legger rammene for regjeringens arbeid. Vi jobber med å gjennomføre en helhetlig forebyggings- og behandlingsreform for rusfeltet. Målet er å gi bedre kvalitet i behandlingen og oppfølgingen av mennesker med rusproblemer. Forebyggings- og behandlingsreformen vil forankres i en stortingsmelding. Behovet for lovendringer på ulike områder vil vurderes som ledd i reformen. Forebygging av rusmiddelbruk blant barn og unge er et ansvar som deles av flere sektorer, og som fordrer en tverrsektoriell, koordinert og kunnskapsbasert innsats. Regjeringen vil derfor etablere et tverrsektorielt rusforebyggende arbeid der Helsedirektoratet, Politidirektoratet, Sekretariatet for konfliktrådene, Arbeids- og velferdsdirektoratet, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet og Utdanningsdirektoratet inngår.