Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1511 (2022-2023)
Innlevert: 26.02.2023
Sendt: 27.02.2023
Besvart: 07.03.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Flere partier på Stortinget påstår at leting og utvikling av norsk olje- og gass bør stoppes i klimaets navn, deriblant regjeringspartner SV, MDG ++. Men i realiteten så gir gassrørledningen Baltic Pipe fra Norge til Polen en reduksjon av klimautslippene i Polen med ca. 70 millioner tonn CO₂ årlig, mer enn Norges totale årlige utslipp på i underkant av 50 millioner tonn.
Kan statsråden gi en oversikt/liste over hvor mye klimautslippene reduseres i Europa grunnet at gassen fortrenger kull, olje og annen forurensende energi?

Begrunnelse

Fra Offshore Norge leser vi:

"Baltic Pipe Project, som planlegges satt i drift i oktober 2022, vil transportere gass fra felt på norsk sokkel via Europipe II gjennom nye gassrørledninger via Danmark til Polen.
Rundt 10 milliarder kubikkmeter gass planlegges eksportert i året gjennom den nye rørledningen og klimarapporten for prosjektet inneholder følgende hovedkonklusjoner:
Gjennom å erstatte kull, olje og trevirke til oppvarming av bygninger vil prosjektet bidra til å redusere partikkelutslippene med 54 prosent. Dette vil forhindre at mange tusen mennesker dør for tidlig på grunn av lokal luftforurensning årlig i Polen.
Ved å utnytte norsk rørgass, kombinert med vindkraft, vil CO₂-utslippene i Polen bli redusert med 70 millioner tonn i året, noe som sterkt vil bidra til å oppfylle Polens mål om å redusere sitt utslipp av CO₂ med 120 millioner tonn.
Det viser at norsk gass spiller en vesentlig rolle for at land som Polen kan nå sine klimamål."

Tilsvarende gjelder for resten av gassen Norge leverer også. Det er ønskelig å vite hvor mye de totale klimautslippene i Europa reduseres grunnet norsk gass.
https://offshorenorge.no/om-oss/nyheter/2022/02/norsk-gass-gir-viktige-klimagassreduksjoner-i-polen/

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Departementet har ikke en oversikt/liste over hvor mye klimagassutslippene reduseres i Europa som følge av norsk gasseksport.
Beregninger av totaleffekten for globale utslipp som følge av gassproduksjonen på norsk kontinentalsokkel er i sin natur komplisert og usikker. Energimarkedene i verden henger sammen og norsk gasseksport vil ha effekter i energimarkedene globalt.
En faglig utredning som Rystad Energy har gjennomført på oppdrag fra departementet, tilsier at økt norsk gassproduksjon kan gi en netto global utslippsreduksjon. Ifølge Rystad vil økt norsk produksjon i stor grad fortrenge annen gassproduksjon globalt. Videre vil norsk naturgass i betydelig grad fortrenge bruk av flytende naturgass (LNG) i Europa. Denne LNG ventes derfor brukt andre steder i verden, ofte til erstatning for kull. At norsk gassproduksjon i gjennomsnitt har lavere utvinningsutslipp enn andre produsenter, bidrar også til utslippsreduksjoner. I sum finner Rystad at disse effektene vil føre til netto globale utslippsreduksjoner.