Skriftlig spørsmål fra Tor André Johnsen (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1536 (2022-2023)
Innlevert: 28.02.2023
Sendt: 01.03.2023
Rette vedkommende: Olje- og energiministeren
Besvart: 07.03.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Tor André Johnsen (FrP)

Spørsmål

Tor André Johnsen (FrP): Vil kulturministeren følge opp ovenfor aktuelle statsrådkollegaer, GLE, NVE og eventuelt andre involverte aktører, for å sørge for at Mjøsa ikke tappes så lavt i år, slik som det ble gjort i fjor?

Begrunnelse

I 2022 ble Mjøsa tappet unødvendig og unaturlig mye. Det førte til en historisk lav vannstand, en så lav vannstand som vi ikke hadde hatt på omtrent 50 år.
For å unngå flom så er det vanlig og viktig at Mjøsa tappes om våren. Basert på snømengder i fjellet, så er det enkelt å forutse hvor mye Mjøsa MÅ tappes. Følgelig er det ingen logikk i å tappe Mjøsa unødvendig mye. Det er ingen tvil om at Mjøsa ble tappet for mye i 2022.
Det er ikke unaturlig å anta at årsaken til at Mjøsa blir tappet unødvendig mye, skyldes profitthensyn. Målet er tydeligvis å tjene mest mulig penger på dagens unødvendig og unaturlig høy strømpris.
Det er mange som taper på at Mjøsa tappes for mye. En ting er det rene estetiske, at alle strandområder langs Mjøsa sin nesten 350 km lange strandlinje er brune, gjørmete og steinete. Badestrender har plutselig ikke noe vann og det blir vanskelig å komme ned til vannet og hyttene langs Mjøsa som plutselig ikke noe strand eller vann.
En lav vannstand er dårlig for alle som bor rundt Mjøsa og som bruker Mjøsa til rekreasjon og ferie. Det er også dårlig for turister og reiselivet. Båtfolket som representerer med over 10 000 båter får heller ikke brukt båtene sine.
Men kanskje det aller verste er at Mjøsa sin hvite Svane, verdens eldste hjuldamper får ikke lagt til kai og må utsette sesongstarten i påvente av høy nok vannstand. I 2022 tapte Skibladner hele 1.5 millioner i omsetningstap siden sesongstarten ble ødelagt pga. for lav vannstand.
I tillegg så har vi landbruket og alle bøndene i Innlandet som er helt avhengig av Mjøsa som vannkilde. I fjor gjorde bønder og Bondelaget en god jobb med å «vekke» bl.a. Glommen og Laagens Brukseierforening (GLB) og Norges Vassdrags og Energiverk (NVE) slik at tappingen av Mjøsa heldigvis stoppet opp. Vi får håpe at alle som er glade i Mjøsa og alle som bruker Mjøsa slipper å gå igjennom det vi måtte i fjor, før GLB endelig stopper tappingen.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Vannstanden i Mjøsa har bred interesse ettersom mange brukerinteresser blir påvirket av reguleringen.
Glommens og Laagens Brukseierforening (GLB) tapper Mjøsa i henhold til manøvreringsreglementet gitt ved kgl.res. 9. juni 1961 og 15. mai 1981. Manøvreringsreglementet er utformet for å balansere hensynet til ulike interesser, i tillegg til kraftproduksjon som er hovedformålet med reguleringen. Hensynet til å motvirke flomskader vil alltid være en viktig faktor, men også andre temaer som naturmiljø og biologisk mangfold, landskaps- og friluftshensyn og andre brukerinteresser må vurderes.
Manøvreringsreglementet som GLB styrer etter sier at Mjøsa, så langt det er mulig skal være nedtappet forut for vårflommen. Regulanten plikter å følge de regler som gjelder i manøvreringsreglementet. Eventuelle brudd på reglementet kan sanksjoneres av NVE.
Ved reguleringen skal flere hensyn veies opp mot hverandre. Ulempene som følger av lav vannstand må også veies opp mot sannsynligheten for økt flomvannstand. Mjøsa har stor betydning for flomdemping i vassdraget. Selv om faren for stor vårflom i et gitt år kan synes liten, kan dette endre seg. Hvis det kommer betydelig nedbør, gjerne i kombinasjon med stigende temperatur kan situasjonen endre seg raskt. Det er flere eksempler på at store og svært skadegjørende flommer kan oppstå selv om sannsynligheten var liten i en tidlig fase av en vårflom. Skadepotensialet fra flom i Gudbrandsdalslågen og rundt Mjøsa er av betydelig størrelse grunnet det store nedslagsfeltet. Derfor er flomhåndtering en viktig del av manøvreringen. Fjorårets situasjon var etter GLBs opplysninger i tillegg helt spesiell med laveste vannstand siden 1941.