Skriftlig spørsmål fra Mathilde Tybring-Gjedde (H) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1537 (2022-2023)
Innlevert: 28.02.2023
Sendt: 01.03.2023
Besvart: 07.03.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Mathilde Tybring-Gjedde (H)

Spørsmål

Mathilde Tybring-Gjedde (H): Vil regjeringen utrede og legge frem forslag til endringer som gjør det mulig med områdeløsninger og deling av lokalprodusert strøm og energilagring, eventuelt når ser regjeringen for seg at slike endringer vil legges frem, og har statsråden noen refleksjoner om hvordan et regelverk kan legge til rette for mer lokalt produsert strøm samtidig som man sikrer tilstrekkelig tilknytningskapasitet i nettet, herunder hvorvidt det er mulig med mer lokal lagring av strømmen?

Begrunnelse

22. februar sendte regjeringen ut en pressemelding om at det nå skal bli mulig for borettslag og næringsbygg å dele strøm innen samme eiendom opp til 1 000 kW. Det er fremdeles uklart når denne delingsordningen innføres. Delingsordningen gjelder videre kun for næringsbygg og borettslag med samme gårds- og bruksnummer, og gjelder derfor ikke for større næringsområder eller boligområder, selv der nabobyggene har samme eier. Det gjør at man mister storskalamulighetene som ligger i større nærings- og industribygg, og at det ikke investeres og bygges ut like mye solenergi på grå areal som det kunne gjort.
Det finnes også flere eksempler på næringsbygg som ligger tett geografisk, men som ikke har mulighet til å dele egenprodusert strøm, selv om det også hadde redusert behovet for kostbare investeringer i nettutbygging i området.
Flertallet i Energikommisjonen mener det trengs en strategi for solkraft, og at denne må legge til rette for områdeløsninger og deling av lokalprodusert strøm og energilagring, der dette ikke påfører kraftnettet vesentlige ekstrakostnader som må dekkes av andre kunder over nettleien. De viser til at dagens regelverk er tilpasset sentralisert kraftproduksjon, og at det er behov for er mer fremtidsrettet regelverk.
Det er behov for å tilpasse strømnettet til de løsningene som ikke fantes da nett og regelverket ble utformet.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Regjeringen er opptatt av å legge til rette for mer lokal energiproduksjon. Derfor har vi hatt et forslag til ordning for deling av lokal energiproduksjon på høring. Forslaget innebærer at kunder på samme eiendom kan gå sammen om å produsere fornybar kraft, og få fritak for elavgift og nettleie når de forbruker den kraften de selv har produsert. Ordningen vil være relevant i borettslag, flerbolighus og næringsbygg.
I forslaget som ble sendt på høring i fjor ble det forslått å avgrense ordningen til anlegg på opp til 500 kW per eiendom. Etter høringen bestemte regjeringen å øke denne grensen til 1000 kW per eiendom. Dette øker insentivene for lokal energiproduksjon ytterligere, og legger bedre til rette for å utnytte tilgjengelig areal.
Olje- og energidepartementet og Finansdepartementet arbeider med å fastsette forskriftsendringene så snart som mulig. Ordningen vil kunne tre i kraft så snart EØS-rettslige spørsmål om offentlig støtte er avklart med EFTAs overvåkningsorgan. At forskriften først får virkning litt frem i tid gir nettselskapene mulighet til å gjennomføre ordningen på en god måte.
Videre gjennomfører regjeringen en kartlegging av regulatoriske barrierer som et steg i å legge til rette for mer etablering av lokal energiproduksjon. Kartleggingen har oppmerksomhet på prosjekter som er samfunnsøkonomisk lønnsomme, og vil primært vektlegge energiproduksjon i tilknytning til industriparker og næringseiendom. Regjeringen ønsker her å se nærmere på hvordan lokal energiproduksjon tilknyttet lokalt forbruk i industri og næringseiendom sammen med batterier og annen lagring kan bidra til å unngå behov for nye nettinvesteringer. Energikommisjonen har også anbefalinger knyttet til lokal energiproduksjon som jeg tar med meg i det videre arbeidet.