Marian Hussein (SV): Svært mange pasienter på Sørlandet er blitt utsatt for grov feilbehandling av en bestemt lege, noe som har ødelagt livene til en rekke mennesker. Dette har vært kjent av ansvarlige sykehusledere i flere år, uten at det ble stoppet, og mange er svært opprørt over sykehusledelsen i mange år lot dette pågå uten å stoppe feilbehandlingen.
Hva vil ministeren nå gjøre for å sikre at befolkningen på Sørlandet opplever at tillit til helseforetaket og dennes ledelse blir ivaretatt?
Begrunnelse
NRK har nylig gjort et grundig arbeid med podcasten «Kirurgen», som forteller om en ortoped som vist seg ikke å være det. I 11 år fikk vedkommende anledning til systematisk å feilbehandle pasienter. Antall pasienter som er kvestet for livet som resultat av dette, er foreløpig over 60, men mørketallene er trolig betydelige.
Fylkeslegen i Agder, Helse sør-øst og Helsetilsynet har avdekket grov svikt i alle ledd. Det er grundigdokumentert at flere har visst om hva som skjedde, inkludert nåværende sykehusdirektør ved Sørlandet Sykehus, uten å gripe inn med adekvate virkemidler som kunne ivareta pasientsikkerheten. Dette pågikk helt til Helsetilsynet grep inn og fratok vedkommende autorisasjonen. Saken har også blitt behandlet som straffesak mot vedkommende for domstolene, men ingen av lederne som visste og ikke grep inn slik de burde, har på noen måte blitt stilt til ansvar. At foretaket ble ilagt en bot, er i realiteten å sende regninga for denne omfattende og systematiske feilbehandlingen til skattebetalerne.
At ingen er stilt personlig til ansvar, oppleves av mange som respektløst, ikke minst overfor de som er blitt rammet av feilbehandling. Det etterspørres at ledelsen ved sykehuset stilles til ansvar, og det oppleves som at saken ikke er ryddet ferdig opp i. Uroen mange innbyggere i Agder nå føler på og tar opp, må tas på alvor i den videre oppfølgingen.