Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1558 (2022-2023)
Innlevert: 02.03.2023
Sendt: 02.03.2023
Besvart: 07.03.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Hva vil statsråden gjøre for å sikre pasienter med senvirkninger av covid-19 et godt faglig behandlings- og rehabiliteringstilbud?

Begrunnelse

Det er en stor gruppe i Norge som er rammet av senvirkninger av covid-19, såkalt long covid. Flere melder om at de ikke får den hjelpen de trenger for å bli friske og komme tilbake i for eksempel jobb.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: De fleste som går igjennom covid-19 blir friske, men noen får langvarige plager. Allerede i desember 2020 publiserte Helsedirektoratet de første nasjonale faglige rådene for senfølger og rehabilitering etter covid-19, og i juni 2021 forelå en nasjonal plan for rehabilitering etter covid-19. Rådene oppdateres regelmessig i tråd med ny kunnskap. Hovedprinsippet i rådene er at pasientene følges opp av sin fastlege, og at pasienter med behov for rehabilitering etter covid-19-sykdom skal følge vanlige henvisningsrutiner og rehabiliteringsforløp.
På Helsenorge.no har Helsedirektoratet etablert en nettportal med mye nyttig informasjon om senfølger etter covid-19. Det er videoer med personer som deler sine erfaringer, råd og informasjon om selvhjelpsverktøy. Informasjonen gis på ulike språk. Rådene på Helsenorge.no er basert på råd fra Verdens helseorganisasjon (WHO). I tillegg er det kontaktinformasjon til blant annet rehabiliteringstelefonen, som er en landsdekkende telefontjeneste som gir informasjon om rehabiliterings- og habiliteringstjenester, også etter covid-19 sykdom, og til frisklivssentraler i kommunene.
Kunnskapen om senfølger etter covid-19 har kommet gradvis etter hvert som studier har blitt publisert, og Folkehelseinstituttet har gjennomført flere kunnskapsoppsummeringer om senfølger etter covid-19. I årets tildelingsbrev til Helsedirektoratet har jeg bedt direktoratet følge opp nasjonal plan for rehabilitering etter covid-19 ved å oppdatere de faglige rådene og nettportalen på Helsenorge.no når det foreligger ny kunnskap.
De regionale helseforetakene har etablert tverrfaglige regionale senfølgeklinikker for utredning og diagnostisering av pasienter som får langvarige, komplekse og sammensatte symptomer etter akuttforløpet av covid-19, og hvor funksjonsnivået påvirkes i uttalt grad. Dette kommer i tillegg til mange gode tilbud i kommunene, i sykehusene og ved private og ideelle rehabiliteringsinstitusjoner, som etter hvert har fått erfaring med pasientgruppen. Behandlingstilbudet har blitt justert avhengig av det faktiske behovet for tjenestene. Veiledning og oppfølging av fastlege kan være viktig for mange med senfølger etter covid-19. Regjeringen jobber kontinuerlig for å sikre en stabil fastlegeordning. I kommunene vil ulike rehabiliterings- og frisklivstilbud være aktuelle for personer med senfølger etter covid-19.
Norge har initiert et nordisk samarbeid om kunnskapsutvikling knyttet til senfølger etter covid-19 som løper fra 2022 til 2024. Det skal blant annet legges vekt på enighet om definisjoner, beste praksis for behandling, utarbeidelse av kliniske retningslinjer og etablering av nettverk og samarbeid. Det er ønskelig å koble dette til infrastrukturen Nordic Commons ved at data kan gjøres tilgjengelig og være utgangspunkt for analyser og studier. NordForsk leder dette arbeidet. Det gjennomføres også kliniske studier i Norge om senfølger etter covid-19.