Silje Hjemdal (FrP): Kulturministeren har så langt ikke kunnet fremvise et oppdatert faktagrunnlag for norsk filmbransje som viser en markedssvikt, og at det dermed er nødvendig å innføre en avgift på strømmetjenester eller investeringsplikt.
Har ikke kulturministeren et slikt oppdatert faktagrunnlag?
Begrunnelse
Så langt har ikke kulturministeren greid å svare tilstrekkelig og saklig om et faktagrunnlag. Noen slik redegjørelse fantes heller ikke i høringsnotatet om strømmeavgift og investeringstvang.
Det er lite konstruktivt at kulturministeren avfeier mitt tidligere spørsmål ved å slå fast at vi er uenige, når det jeg etterspør er et bedre beslutningsgrunnlag enn det kulturministeren kan fremskaffe for sitt forslag om en strømmeavgift og investeringsplikt. Det er god forvaltningsskikk å ha en god utredning av faktiske forhold før man innfører reguleringer som kan ha negative virkninger for flere av aktørene i et marked, og særlig når det gjelder plikter med økonomiske virkninger og administrative byrder. Hvis kulturministeren er uenig i at man bør ha et godt beslutningsgrunnlag, noe hennes tidligere svar tyder på, må hun gjerne bekrefte den uenigheten.
Kulturministeren svarer ikke på hvilke av de filmpolitiske målene hun mener får bedre måloppnåelse med reguleringene i høringsnotatet, verken de filmpolitiske målene som lå til grunn for filmforliket hun selv viser til i høringen, eller regjeringens justerte filmpolitiske mål.
Regjeringen ønsker å styrke norsk filmbransje, men kulturministeren sannsynliggjør ikke at en strømmeavgift eller investeringstvang vil styrke bransjen. Det gis ikke en troverdig vurdering av om en regulering slik hun foreslår kan ha negative konsekvenser for norsk filmbransje. En slik vurdering bør man ha om man skal gjøre en grundig vurdering av et tiltak.
Kulturministeren hevder en samlet filmbransje ønsker en strømmeavgift og en investeringstvang, men høringen viser at flere av selskapene er kritiske til en slik regulering og frykter det kan få negative konsekvenser for bransjen. Man kan spørre seg hvor samlet bransjen da står om ønsket, eller om kulturministeren bare velger å se bort fra de som ikke er enig med henne.
De tydelige endringene i pengestrømmene i markedet som statsråden viser til, slår så langt ut i et oppsving i norsk filmbransje ute sidestykke. Det produseres så mye norsk innhold at bransjen opplever kapasitetsmangel. Det er også mange produksjoner som når et veldig stort publikum utenfor landets grenser.
Statsråden bør fremskaffe et oppdatert faktagrunnlag for norsk filmbransje for å rettferdiggjøre en eventuell avgift.