Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:1572 (2022-2023)
Innlevert: 03.03.2023
Sendt: 06.03.2023
Besvart: 13.03.2023 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Forsvarsministeren besøkte nylig Luftforsvarets skolesenter Kjevik ved Kjevik leir, og fikk da med selvsyn se den veldrevne skolen, med store hangarer og gode fasiliteter, samt presumptivt informasjon om Kjevik leirs strategiske betydning.
Kan statsråden avklare hvordan den strategiske evnen til alliert mottak og operasjoner i sør skal ivaretas hvis flytting til Værnes opprettholdes, samt om tilsvarende fasiliteter til luftforsvarets skole eksisterer på Værnes, og hvis ikke hva ev. kostnad er for å opprette tilsvarende forhold?

Begrunnelse

Luftforsvarets Skole Kjevik og Kjevik leir med nærhet til havn, flyplass, skytefelt og mottakskapasitet for egne styrker sammen med NATO styrker er den siste faste militære tilstedeværelsen i Agder. Stortingets beslutning i 2016 om å legge ned Kjevik innen 2025 var allerede ved beslutningstidspunktet svakt begrunnet, lite gjennomtenkt og basert på dårlig funderte og altfor optimistiske kalkyler. Med dagens nye verdensorden og endrede situasjon så er avgjørelsen direkte uklok og kontraproduktiv for både den operative evnen til Luftforsvaret, og ikke minst rammer beslutningen Norges framtidige evne til alliert mottak, kriseledelse og øvelser i sørlige deler av landet.
Et alliert mottak har 3 hovedingredienser: 1. havn, 2. flyplass. 3. skytefelt. Dette har Kjevik. I tillegg er det etablert typekommandoplass i Agder på Kjevik, hvor forsvaret kan samarbeide med Statsforvalter, politi, og mer i krisesituasjon.
En veldrevet skole som ved 70 års feiringen i 2016 hadde utdannet mer enn 70 000 elever, og er blant den beste i verden i sitt løp, rives opp med rot og uten store deler av de ansatte , da de ikke ønsker å bli med på flyttelasset. Begrunnelsen var årlige besparelser på 50 millioner kroner året på samordning i Værnes og investeringer på 260 millioner kroner. Siden den tid har Amerikanske tilstedeværelse økt på Værnes, og verdenssituasjonen er endret. Med stor sannsynlighet vil flyttingen koste vesentlig mer enn opprinnelig budsjettert, grunnet behovet for investeringer i ny EBA. I en tid hvor forsvarsgrenene skriker etter penger i budsjettene til styrking av den operative evnen og påfyll av våpen og ammunisjon, så er unødvendig flytting av en velfungerende operativ enhet - uklokt!
Da Stortinget gjorde vedtaket var det "fred" i landet og Europa, med få tegn til endring. Den sikkerhetspolitiske situasjonen er nå totalt endret. Det betyr at tidligere gitte føringer om basestruktur, innsparinger, reduksjon i utdanning etc. bør revideres og ses på i lys av den nye sikkerhetspolitiske situasjonen.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 6. mars 2023 med spørsmål fra stortingsrepresentant Marius Arion Nilsen om statsråden kan avklare hvordan den strategiske evnen til alliert mottak og operasjoner i sør skal ivaretas hvis flytting til Værnes opprettholdes, samt om tilsvarende fasiliteter til Luftforsvarets skole eksisterer på Værnes, og hvis ikke hva ev. kostnad er for å opprette tilsvarende forhold.
Stortinget vedtok gjennom Innst. 62 S (2016–2017) til Prop. 151 S (2015–2016), fremmet av Høyre/Frp-regjeringen, å legge ned Forsvarets virksomhet ved Kjevik og flytte Luftforsvarets skolesenter til Værnes. Etter planen skal nedleggelsen være gjennomført innen utgangen av 2025.
Forsvarets basestruktur skal understøtte Forsvarets evne til å løse sine oppgaver i hele landet. Basestrukturen i seg selv har ikke en direkte operativ verdi, men den kan være en forutsetning for vellykkede operasjoner både i fred, krise og i væpnet konflikt, både for nasjonale og allierte styrker. Den langsiktige utviklingen av basestrukturen må derfor i tillegg til det daglige behovet for styrkeproduksjon legge til rette for nasjonale og allierte forsvarsplaner.
Forsvaret av ulike landsdeler tar utgangspunkt i Forsvarets samlede kapasiteter i en alliert ramme. Siden basestrukturen i seg selv hverken gir operativ evne eller forsvarsevne, medfører ikke nedleggelsen av skolevirksomheten på Kjevik at regionen blir dårligere forsvart i en eventuell konflikt. Kjevik har i dag heller ingen rolle knyttet til alliert mottak eller operasjoner.
Værnes er en viktig flystasjon for Forsvaret, og den vil få økende viktighet i tiden framover. I tillegg til Luftforsvarets skolesenter vil HV-12 og US Marine Corps fortsette sin virksomhet på flystasjonen. Et nylig fullført forsyningsbygg vil også huse personell fra Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), Forsvarsbygg (FB) og Cyberforsvaret som flytter til Værnes fra sine kontorer i Trondheim. Oppbyggingen av Værnes og planleggingen av avhendingen av bygningsmassen på Kjevik er i gang.
Anbefalingen knyttet til hvordan besluttede endringer og behovet for eiendom, bygg og anlegg til den tekniske utdanningen i Luftforsvaret skal ivaretas på Værnes er til vurdering i departementet.