Skriftlig spørsmål fra Terje Halleland (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1583 (2022-2023)
Innlevert: 06.03.2023
Sendt: 06.03.2023
Besvart: 15.03.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Terje Halleland (FrP)

Spørsmål

Terje Halleland (FrP): Vil statsråden ta initiativ til å fremskynde etablering av havvind i tilknytting til plattformer som er tilknyttet eller som er planlagt tilknyttet kraft fra land, slik at regioner med manglende kraft på land blir mindre rammet?

Begrunnelse

Tilgang til kraft er en av de største utfordringer for etablering av ny industri i Norge. Samtidig er det etablert ordninger i Norge som gjør at det er vanskelig å overstyre rekkefølge på hvilke selskaper som skal få tilgang til tilgjengelig kraft.
Som kjent vil petroleumsnæringen ha behov for store mengder kraft for å imøtekomme krav til reduserte utslipp.
Trollvind er et havvindprosjekt, som næringen selv har foreslått som en kompensasjon for kraftunderskuddet som har rammet regionen hvor kraften er hentet fra. Vi vet at det er mange slike områder i Norge, og samtidig vet vi at det er flere prosjekter for flytende havvind tilkoblet eksisterende plattform infrastruktur som er kommet langt, men som stopper opp grunnet manglende avklaringer fra OED.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Regjeringen vil utvikle petroleumssektoren slik at den bidrar til verdiskaping, sysselsetting, statlige inntekter og til at Norge fortsatt er en stabil og langsiktig leverandør av olje og gass til våre allierte i Europa. Samtidig skal utslippene i sektoren ned. Hovedvirkemidlene for å få til dette er kvoteplikt og CO2-avgift. Selskapene responderer på denne politikken og gjennomfører tiltak som kutter utslippene.
Økt bruk av kraft fra land er det tiltaket som reelt sett kan gi store utslippsreduksjoner frem mot 2030. Kraft fra land innebærer store investeringer, og det er betydelige variasjoner i både tekniske muligheter, kostnader og potensialet for utslippsreduksjoner knyttet til å forsyne ulike innretninger og landanlegg med kraft fra land. Nye prosjekter er også avhengig av at det er tilgjengelig kapasitet i et egnet tilknytningspunkt på land og det kan være behov for tiltak i kraftnettet. Kraft fra land er derfor ikke en hensiktsmessig løsning overalt og må vurderes fra sak til sak slik det gjøres i dag.
Næringen arbeider også med løsninger som innebærer bruk av vindkraft til havs direkte knyttet til petroleumsinnretningene. Et slikt eksempel er Hywind Tampen som nylig er satt i drift. Denne typen løsninger viser at havvind kan bidra med mer fornybar kraftproduksjon og legge godt til rette for videre elektrifisering av sokkelen.
Jeg arbeider nå med avklaringer rundt rammene for en eventuell utbygging av Trollvind. Trollvind er et eksempel på et prosjekt som kan bidra med store mengder fornybar kraft produsert på sokkelen. Klarer vi å lage et godt rammeverk for prosjekter som Trollvind, så vil dette også kunne bidra til at flere aktører tar lignende initiativer. Avklaringene som kommer i forbindelse med Trollvind vil dermed også kunne gjelde for andre lignende prosjekter.
Regjeringen har en ambisjon om å innen 2040 tildele arealer med potensial for 30 000 MW havvindproduksjon på norsk sokkel. Dette tilsvarer nesten like mye kraftproduksjon som hele det norske vannkraftsystemet i dag. De første prosjektene på Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord vil bygges med radialer til fastlandet og sørge for betydelige mengder ny kraft inn i kraftnettet på land. Regjeringen planlegger å lyse ut områdene på Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord i løpet av første kvartal i år. Den neste runden med utlysning av areal til havvind er planlagt i 2025.
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) arbeider nå sammen med en direktoratsgruppe for å identifisere nye områder for fornybar energiproduksjon til havs. I dette arbeidet vurderes arealer i alle de norske havområdene og det tas blant annet hensyn til hvor det er forventet økt etterspørsel etter kraft. Arbeidet skal leveres i slutten av april i år og vil legge grunnlaget for utbygging av havvind som kan bedre krafttilgangen i hele Norge.