Skriftlig spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:1585 (2022-2023)
Innlevert: 06.03.2023
Sendt: 07.03.2023
Besvart: 13.03.2023 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

Rasmus Hansson (MDG)

Spørsmål

Rasmus Hansson (MDG): Vil regjeringen øke de statlige overføringene for å bevare dagens fergedrift i Møre og Romsdal?

Begrunnelse

Møre og Romsdal fylkeskommune har varslet behov for å redusere driftsnivået på kollektivområdet med 50 millioner kroner fra 1.1.2024. Dette vil spesielt ramme fergedriften, og et stort antall avganger vil måtte kuttes. Årsaken til kuttbehovet er langvarig statlig underfinansiering av fergedriften og manglende kompensasjon for innfasingen av elferger. Kuttene vil ha alvorlige konsekvenser for lokalsamfunn og næringsliv i hele fylket.

Jon-Ivar Nygård (A)

Svar

Jon-Ivar Nygård: Det er viktig at det gis et godt ferjetilbud. Det må likevel presiseres at det er fylkeskommunene som selvstendige forvaltningsorgan som har ansvar for og bestemmer det fylkeskommunale ferjetilbudet ut fra lokale prioriteringer.
Utgifter til fylkeskommunal ferjedrift dekkes av fylkeskommunenes frie inntekter og billettinntekter. Frie inntekter er midler som fylkeskommunene har fri råderett over, uten andre føringer fra staten enn gjeldende lover og regler. For å gi fylkeskommunene mulighet til å prioritere lav- og nullutslippsløsninger for ferjer, ble 100 mill. kr av veksten i de frie inntektene til fylkeskommunene i 2021 fordelt særskilt til ferjefylkene. Tilsvarende ble
100 mill. kroner av veksten i de frie inntektene i 2018 gitt med en særskilt fordeling til båt- og ferjefylkene, blant annet for å legge til rette for investeringer i miljøvennlig teknologi.
Jeg mener at det er Møre og Romsdal fylkeskommune som er best til å svare for fylkeskommunens prioriteringer. Det kan likevel opplyses om at fylkeskommunen i en pressemelding som ble publisert 19. desember 2022, blant annet skriver følgende om rutekutt i ferjedrifta:

«Det er høge rentekostnadar på lån i tillegg til generell prisauke som er bakgrunnen for at Møre og Romsdal fylkeskommune må spare.»

Den økonomisk situasjonen har endret seg etter at statsbudsjettet for 2023 ble lagt fram i fjor høst. Oppdaterte overslag viser høyere lønns- og prisvekst enn det som er lagt til grunn for budsjettet. Regjeringen har derfor varslet at det ved revisjonen av statsbudsjettet i mai vil bli satt fram forslag om pris- og lønnsjustering. I den sammenhengen vil det og bli gjort en samlet vurdering av økonomien i kommunesektoren.