Skriftlig spørsmål fra Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:1594 (2022-2023)
Innlevert: 07.03.2023
Sendt: 07.03.2023
Besvart: 14.03.2023 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V)

Spørsmål

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Har statsråden oversikt over omfanget av Forsvarets ulovlige bruk av begrenset politimyndighet overfor sivile, og hvis ikke, hvordan vil han skaffe seg det og rydde opp i uretten?

Begrunnelse

DN avslørte i forrige uke at politiet i samarbeid med Forsvaret har foretatt ulovlige ekstrakontroller av vandel for kommende soldater. Forsvaret har i forbindelse med dette påbegynt en manuell gjennomgang av de berørte årskullene, for å finne personene som ble nektet tjeneste på feil grunnlag. I tillegg har de nå besluttet å legge ned Forsvarets narkotikagruppe. Begge deler er bra.
I artikkelen kommer det imidlertid også fram at Forsvaret mer eller mindre systematisk har brukt grunnlovsstridig, militær makt mot innbyggerne. Politiadvokaten peker nemlig på at de har praktisert begrenset politimyndighet overfor sivile utenfor militært område også, hvis de var mistenkt for kontakt med forsvarspersonell i forbindelse med narkotikakriminalitet. Det kommer ikke fram i saken om den manuelle gjennomgangen av saker også berører sivile som er blitt rammet av denne praksisen. Saken er så graverende at det er behov med en full gjennomgang og opprydning også her. Sivile som har blitt utsatt for et så alvorlig brudd på sine rettigheter må få sin rettstilstand gjenopprettet.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 7. mars 2023 med spørsmål fra stortings-representant Ingvild Wetrhus Thorsvik om statsråden har oversikt over omfanget av Forsvarets ulovlige bruk av begrenset politimyndighet overfor sivile, og hvis ikke, hvordan vil han skaffe seg det og rydde opp i uretten?
Justis- og beredskapsdepartementet har hjemmel i politiloven til å gi politimyndighet til andre enn politiets embets- og tjenestemenn. Slik politimyndighet er begrenset i tid og/eller til bestemte oppgaver eller funksjoner, og kalles derfor begrenset politimyndighet. Det militære personellet i Forsvarets narkotikagruppe ble av Justis- og beredskapsdepartementet, og senere Politidirektoratet, tildelt en begrenset politimyndighet i forbindelse med etterforskning av narkotikaovertredelser. Det var her tale om en begrenset form for politimyndighet, som var underlagt politifaglig og påtalemessig styring. Gruppens arbeid har blant annet vært regulert gjennom instruks fra Forsvarets ledelse og Justis- og beredskapsdepartementet. I henhold til instruksen, var narkotikagruppens begrensede politimyndighet begrenset til militært personell, og sivile som oppholder seg på militært område eller som med skjellig grunn kan mistenkes for kontakt med forsvarspersonell i den hensikt å begå eller medvirke til overtredelse av narkotika- eller dopinglovgivningen. Samarbeidet mellom politiet og Forsvaret om Forsvarets narkotikagruppe opphørte i 2020, og den begrensede politimyndigheten ble da trukket tilbake.