Sofie Marhaug (R): Kan statsråden redegjøre for hvilke myndigheter som har ansvar for forurensing fra vindkraftverk, både gjennom søl og slitasje, og hvordan deres rutiner for kontroll er, og har vindkraftutbyggere ansvar for å rapportere inn alle potensielt skadelige stoffer i vindturbinene, hvor mye som eventuelt kan slippe ut i naturen og alle hendelser med søl fra olje eller annet?
Begrunnelse
Norge har hatt utbygging av vindkraft i en økende skala i 30 år, og særlig de siste ti årene. Likevel ser det ut som miljøkonsekvensene ikke har blitt særlig godt håndtert. Fra vindkraftanlegg er det muligheter for akutt forurensing, blant annet ved oljesøl. Kystverket er den nasjonale myndigheten med ansvar for oljesøl og akutt forurensing, både på land og til vanns. I en artikkel hos EnergiWatch 3. mars kommer det fram at Kystverket likevel skriver «Vindparker er, la oss kalle det nybrottsområde, for oss» i et brev. Det tyder på at Kystverket ikke full ut har blitt satt i stand til å ivareta sine oppgaver.
Det finnes også andre miljøproblemer for vindkraftnæringen. Ved produksjon av vindturbinblader brukes PFAS, og som klima- og miljøminister sa i en pressemelding 7. februar: PFAS er blant de mest bekymringsfulle stoffene vi omgir oss med. Norge og flere land jobber nå for et forbud mot slike stoffer i hele EU og EØS. PFAS kan ved slitasje på turbiner havne i naturen. Det er viktig å få informasjon om hvor store mengder stoffer som slippes ut fra turbinvingene og hvorvidt disse er skadelige.