Skriftlig spørsmål fra Kristoffer Robin Haug (MDG) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1598 (2022-2023)
Innlevert: 07.03.2023
Sendt: 08.03.2023
Besvart: 10.03.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Kristoffer Robin Haug (MDG)

Spørsmål

Kristoffer Robin Haug (MDG): Vil helseministeren vurdere å innføre gratis LAR-behandling nasjonalt, og hvis ikke, hvordan vil helseministeren følge opp dem som nå ikke kommer til behandling, og som vi risikerer blir sykere?

Begrunnelse

23. februar hadde en NRK en sak om at egenandelen for LAR-behandling fører til at pasienter ikke lenger stiller til timer. I følge brukerorganisasjonen Prolar Nett gjelder dette pasienter i hele landet, på tross av mulighet for å gi betalingsfritak. HELFO (helseøkonomiforvaltningen) har gitt Stavanger pålegg om å etterbetale ettergitt pasientinnbetaling, noe som kan endre praksis med betalingsfritak der, men også andre steder.
Ulik egenandelspraksis fra kommune til kommune bryter med prinsippet om like rettigheter, og rammer her de mest sårbare i samfunnet. Denne behandlingen skjer oftest ukentlig, og gjerne flere ganger i uken. Dermed vil en slik behandling kunne føre til en utgift på over 500 kr på en uke, opp til egenandelstaket på 3 040 kr er nådd. Pasientgruppen dette gjelder er en marginalisert og sårbar gruppe, og vi risikerer at de velger vekk denne behandlingen til fordel for andre påtrengende utgifter i denne dyrtiden. Da får de verken helsesjekken, riktige medisiner, eller den terapien de trenger, og har dermed større risiko for tilbakefall. Det kan føre til en betydelig personlig belastning for den enkelte pasient og pårørende, men også en mulig økt belastning for samfunnet som helhet.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Regelverket for når det kan kreves egenandel for poliklinisk helsehjelp er fastsatt i forskrift om betaling frå pasientar for poliklinisk helsehjelp i spesialisthelsetenesta. Utgangspunktet er at det kan kreves egenandel fra alle pasienter som er henvist til spesialisthelsetjenesten. Egenandelen inngår i opptjeningsgrunnlaget for frikort. Fra dette utgangspunktet er det gjort enkelte unntak, men det er ikke gjort unntak for poliklinisk helsehjelp innenfor LAR. Det er imidlertid unntak for veiledning, innsetning eller fjerning av langtidsvirkende prevensjon for kvinner som får behandling i LAR. Enkelte former for oppfølging av pasientene, f.eks. legemiddelutdeling, kan falle utenfor anledningen til å kunne kreve egenandel. For lavterskel LAR, som er et tilbud som ikke fordrer henvisning til spesialisthelsetjenesten, er det ikke anledning til å kreve egenandel.
Det er etter regelverket altså anledning for alle sykehus til å kreve egenandel for poliklinisk helsehjelp i LAR. Vi vil vurdere å endre regelverket slik at LAR-pasienter kan få unntak fra å måtte betale egenandel når de får poliklinisk helsehjelp i spesialisthelsetjenesten. Vi ser nå på konsekvensene av en slik eventuell regelendring. Regjeringens mål er at mennesker med omfattende problemer med rus skal få den behandlingen og oppfølgingen de har behov for i den offentlige helsetjenesten.