Skriftlig spørsmål fra Grunde Almeland (V) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:1605 (2022-2023)
Innlevert: 08.03.2023
Sendt: 09.03.2023
Rette vedkommende: Arbeids- og inkluderingsministeren
Besvart: 16.03.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Grunde Almeland (V)

Spørsmål

Grunde Almeland (V): Når skal statsråden sørge for å følge opp de vedtak hun selv har vært med på å støtte som representant på Stortinget og snarest sørge for at uføre ikke får avkortning i sin uføretrygd som følge av fosterhjemsoppdraget, og er statsråden enig i at en opprydding i dette regelverket også vil gjøre rekrutteringen av flere fosterhjem mye enklere?

Begrunnelse

Det er nå snart 9 år siden Venstre for første gang tok opp det økonomiske uføret som fosterforeldre kan havne i med Nav dersom de skulle bli uføre og avhengige av trygdeytelser.
Da vi fikk svaret fra daværende regjering i 2014, blant annet i Dokument nr. 15:334 (2013-2014) og Dokument nr. 15:726 (2013-2014), trodde vi i Venstre at saken skulle løse seg ganske raskt. Nå har det snart gått 10 år og ennå er det ikke funnet en løsning.
I 2017 vedtok et enstemmig storting følgende, bl.a. etter et forslag fra venstre:

«Stortinget ber regjeringa snarast innføre ei overgangsordning for fosterforeldre på trygdeytingar, som sikrar at dei ikkje tapar økonomisk på å vere fosterforeldre. Ordninga skal gjelde fram til eit nytt regelverk for fosterheimar er på plass.»

Det løste seg ganske fort for fosterforeldre på arbeidsavklaringspenger og dagpenger, men dette «snarest-vedtaket» synes ikke å være så viktig for de uføretrygde fosterforeldrene. Flere har ventet i mange år, og tapt store inntekter. Mange fosterforeldre som har vært rammet av dette «dusteregelverket» har barn som nå har flyttet ut.
Mangelen på oppfølging av vedtaket i 2017 førte til at da ny barnevernlov ble vedtatt i juni 2021 fattet Stortinget et nytt vedtak:

«Stortinget ber regjeringen snarest fremme forslag om at uføre fosterforeldre ikke får avkortning i sin uføretrygd som følge av fosterhjemsoppdraget.»

Det er svært mange uføre i Norge ønsker meningsfulle oppgaver for samfunnet. Å være fosterforeldre er et av våre viktigste samfunnsoppdrag. Vi vet at det stor mangel på fosterhjem. Til tross for det klarer vi ikke å endre et dustete regelverk, som står i veien for å rekruttere sårt tiltrengte og sannsynligvis svære gode fosterhjem. Det er ingen motsetning i å være ufør og god forelder.
Manglende oppfølging av vedtaket har blitt unnskyldt av sittende statsråder med at dette skal følges opp i forbindelse med oppfølgingen av fosterhjemsstrategien og arbeidet med grunnstøtte til fosterforeldre. Undertegnede mener at det nå er på høy tid å ordne opp i dette en gang for alle og at vi slipper å «feire» 10 med manglende oppfølging av et svært viktig vedta for både fosterbarn og fosterforeldre.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Jeg har fått oversendt spørsmålet fra barne- og familieministeren, da uføretrygd er mitt ansvarsområde.
Bakgrunnen for saken er som kjent at arbeidsgodtgjørelsen til fosterforeldre er pensjonsgivende inntekt. Dette innebærer på den ene siden at godtgjørelsen inngår i beregningsgrunnlaget for uføretrygd (og andre folketrygdytelser), og på den andre siden at utbetalt godtgjørelse som overstiger den uføres inntektsgrense medfører en forholdsmessig reduksjon av uføretrygden – på samme måte som ved annen pensjonsgivende inntekt.
I etterkant av Stortingets vedtak nr. 656 den 11. mai 2017 ble det gjort et midlertidig unntak for dagpenger og arbeidsavklaringspenger. Disse ytelsene avkortes ikke mot pensjonsgivende inntekt, men mot antall arbeidede timer. Overgangsordningen innebærer at disse ytelsene ikke avkortes ved samtidig arbeid som fosterforeldre.
Den videre oppfølgingen av det siste vedtaket (vedtak nr. 1200 den 10. juni 2021) om uføre fosterforeldre er omtalt i Prop. 1 S (2022-2023) for Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Det er her vist til Fosterhjemsutvalgets innstilling (NOU 2018: 18), hvor det ble foreslått en omlegging av fosterhjemsgodtgjørelsen til en skattefri, ikke-pensjonsgivende ytelse. En slik løsning vil sørge for at arbeidsgodtgjøring ikke påvirker retten til eller utmålingen av verken uføretrygd eller andre folketrygdytelser som skal kompensere for bortfalt inntekt.
Barne- og familiedepartementet vurderer alternative ordninger for godtgjøring til fosterforeldre, og utvalgets forslag om å gjøre godtgjøringen om til en slik stønad vil inngå i denne vurderingen. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget etter å ha tatt stilling til hvordan godtgjøring til fosterforeldre bør utformes.