Skriftlig spørsmål fra Geir Jørgensen (R) til fiskeri- og havministeren

Dokument nr. 15:1636 (2022-2023)
Innlevert: 10.03.2023
Sendt: 13.03.2023
Besvart: 20.03.2023 av fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran

Geir Jørgensen (R)

Spørsmål

Geir Jørgensen (R): Hvordan er status på å stoppe ulovlig kveitefiske i Skagerak?

Begrunnelse

Noreg og EU har per 28. februar 2023 ikkje blitt samde om ein avtale for fisket i Skagerrak og Kattegat i 2022.
Danske fiskere har i årevis drevet ulovlig vinterfiske av kveite i norske farvann i Skagerrak. Det norske forbudet mot å fiske kveite i gytingstida ble innført for å bevare bestandene.
19 mai 2022 vedtok Stortinget at regjeringen skulle arbeide opp mot danske myndigheter for å sikre at det ikke forekomme to-sonefiske av kveite i Norges økonomiske sone i Skagerrak mellom 20. november til 31. mars.
I Meld. St. 11 2022–2023 Noregs fiskeriavtalar for 2023 og fisket etter avtalane i 2021 og 2022, opplyses det om at Norge og EU per 28. februar 2023, ikke er blitt enige om en avtale for fisket i Skagerrak og Kattegat.
Det er interessant for Stortinget og Norges befolkning å vite hvordan status er på å lande disse avtalene, og om Nærings- og fiskeridepartementet er noe nærmere å sikre at det ulovlige kveitefisket i Skagerrak opphører.

Bjørnar Skjæran (A)

Svar

Bjørnar Skjæran: Fredag 17. mars kom Norge og EU endelig til enighet i forhandlingene om bilaterale fiskeriavtaler for 2023. Dette innebærer at fartøy fra Norge og EU igjen har gjensidig adgang til å fiske i hverandres soner, også i Skagerrak, og at fisket nå kan gjenopptas. Dette er gode nyheter, og jeg er fornøyd med at vi har fått til et godt resultat for norske fiskere.
De bilaterale forhandlingene med EU har pågått siden oktober i fjor, og det har vært nedlagt svært mange timer i forhandlingsmøter i Oslo, Brussel og i videosamtaler både på politisk nivå og embetsnivå. Blant spørsmålene der vi lenge sto langt fra hverandre, var norske fartøys adgang til å fiske kolmule i EUs farvann utenfor Irland, og EU-fartøys adgang til å fiske i norsk økonomisk sone i Nordsjøen. Naturligvis skulle jeg helst ha sett at vi greide å komme i mål for mange uker siden. Samtidig har det fra norsk side vært viktig å sikre en balansert avtale som ivaretar norske kjerneinteresser på lang sikt. Det har i perioder vært noen tøffe tak, men jeg er først og fremst fornøyd med at Norge har fått gjennomslag.
Nå som fisket igjen kan gå sin gang, vil jeg fremheve at jeg forutsetter, som alltid, at både norske og utenlandske fartøy utøver fisket i tråd med norsk regelverk. Som jeg tidligere har redegjort for, både i mitt skriftlige svar på spørsmål nr. 1738 til Stortinget datert 7. april 2022, og i spørretimen 11. mai 2022, er kveitefisket stengt i perioden 20. desember til 31. mars. Forbudet mot å fiske kveite i fredningstiden gjelder alle fartøy som fisker i norsk økonomisk sone sør for 62° N.
Etter at Kystvakten vinteren 2022 avdekket et relativt omfattende ulovlig dansk fiske av kveite ved svenskegrensen i Skagerrak i fredningsperioden, har jeg ved flere anledninger det siste året tatt problemstillingen opp med fiskeriministrene fra Danmark og Sverige, i tillegg til EUs kommissær for miljø, hav og fiskeri, Virginijus Sinkevicius, EU-kommisjonen, som forvalter fiskeriene og forhandler fiskeriavtaler på vegne av EUs medlemsstater, har sagt seg villig til å se nærmere på problemstillingen og vurdere å innføre tilsvarende reguleringer for vern av kveite i gyteperioden, slik som i Norge.
Det ulovlige kveitefisket som ble avdekket, ble gjennomført ved såkalt grensekryssende fiske. Som jeg har redegjort for tidligere har det gjennom mange år vært tilrettelagt for en egen ordning i Skagerrak, hvor fartøy kan krysse grensene til norsk, dansk og svensk sone uten at trålen heves, og uten at det rapporteres om fangst før grensepassering. Denne ordningen legger effektive begrensninger på håndheving av overtredelser i norsk sone og lar seg ikke reparere ved harmonisering av regelverk mellom Norge og EU. Dette er også klart kommunisert til Sverige, Danmark og EU. Jeg har derfor besluttet at grensekryssende fiskeriaktivitet vil opphøre fra 1.1.2024. Dette vil innebære at fartøy vil måtte heve trålen før grensepassering, samt rapportere om fangst i såkalte COE- (Catch on Entry) og COX(Catch on Exit) meldinger.
Jeg er klar over at opphør av muligheten til å drive et grensekryssende fiske vil få noen konsekvenser for norske reketrålere som har sin virksomhet i Skagerrak. I seg selv er det naturligvis ønskelig å unngå at enkelte fartøy vil måtte legge om deler av driften. Likevel mener jeg at det er på høy tid at vi får bedre og mer målrettet kontroll med fiskeriaktiviteten i Skagerrak, i tillegg til en mer presis fangstrapportering i dette området. Dette er vi alle best tjent med i det lange løp.