Skriftlig spørsmål fra Terje Halleland (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1644 (2022-2023)
Innlevert: 12.03.2023
Sendt: 13.03.2023
Besvart: 20.03.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Terje Halleland (FrP)

Spørsmål

Terje Halleland (FrP): Kan statsråden opplyse hvilke saksbehandlingstider som brukes før det gis konsesjon i de forskjellige sakene?

Begrunnelse

NVE behandler søknader om konsesjon for bygging av nye kraftstasjoner, kraftlinjer, transformatorer og andre installasjoner i kraftforsyning. Mange saker er store og kompliserte, andre er av mindre omfang. Tilgang på kraft og utvikling av kraftnettet er avgjørende om Norge skal være i nærheten av å nå klimamålene i 2030. Ny industrietablering begrenses i dag på grunn av kapasitet i kraftnettet.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Regjeringen er opptatt av å effektivisere konsesjonsbehandlingen for kraftforsyningsanlegg. I statsbudsjettet for 2023 fikk både Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Olje- og energidepartementet tilført økte ressurser for å håndtere en økende saksmengde og redusere saksbehandlingstiden. Bevilgningen til NVE er økt med om lag 60 mill. kroner til saksbehandling av konsesjoner, digitalisering av konsesjonsprosessen og kraftsystemutredninger. Dette er en betydelig økning og et tydelig taktskifte sammenlignet med tilsvarende bevilgninger under Solbergregjeringen.»
Det arbeides med å effektivisere prosessene gjennom bedre informasjonstilgang og økt bruk av digitale verktøy. NVE er i tildelingsbrevet for 2023 blitt bedt om å særskilt prioritere å øke saksbehandlingskapasiteten og effektivisere konsesjonsbehandlingen, blant annet i lys av anbefalingene fra Strømnettutvalget (NOU 2022: 6 Nett i tide – om utvikling av strømnettet). Kraftproduksjonsanlegg som bidrar med betydelig produksjon eller fleksibilitet i kraftsystemet skal prioriteres.
Saksbehandlingstiden som kreves for vedtak i konsesjonssaker for kraftforsyningsanlegg vil variere mye fra sak til sak, fordi sakene er svært ulike i størrelse, kompleksitet og modenhet. For vindkraft ble det lagt opp til nye tidsfrister underveis i konsesjonsprosessen i forbindelse med Meld. St. 28 (2019-2020) Vindkraft på land - Endringer i konsesjonsbehandlingen.
For vannkraft varierer størrelsen og kompleksiteten på prosjektene betydelig. Fra en konsesjonssøknad om småkraft tas til behandling til konsesjonen er gitt, vil det etter opplysninger fra NVE ta om lag 1½ år. En slik behandlingstid forutsetter at tiltaket ikke endres underveis i prosessen. Saker om nye større vannkraftverk krever melding etter forskrift om konsekvensutredning og tar normalt om lag 3-5 år om prosjektet ikke endres underveis i prosessen. Endringer i et omsøkt prosjekt medfører nye runder med høringer og i tillegg krav om nye utredninger i større saker. Dette vil forlenge saksbehandlingstiden.
For nettanlegg opplyser NVE at søknader om mindre anlegg uten behov for høring normalt ferdigbehandles i løpet av 3-6 måneder. For større kraftledninger som krever melding etter forskrift om konsekvensutredninger er saksbehandlingstiden 2-4 år. Det er nå stor pågang av saker om nettutvikling og økningen har vært betydelig på få år.
Jeg er opptatt av at konsesjonsbehandlingen skal gå raskere enn i dag, og regjeringens satsing på økte ressurser til saksbehandling og digitalisering er viktig for å bidra til det.