Skriftlig spørsmål fra Helge André Njåstad (FrP) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1714 (2022-2023)
Innlevert: 16.03.2023
Sendt: 17.03.2023
Besvart: 23.03.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Helge André Njåstad (FrP)

Spørsmål

Helge André Njåstad (FrP): Må man være bosatt i Oslo-bobla for å kunne bidra med gode innspill til offentlig utvalgsarbeid om utvikling av lavlønn i Norge?

Begrunnelse

Regjeringen i statsråd satte 10. mars ned nok et offentlig utvalg. Denne gangen av arbeid og inkluderingsdepartementet som ledes av vestlendingen og til og med lederen av Vestland Ap, arbeid og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen. Likevel har 9 av 12 medlemmer av dette utvalget under en times reisetid til regjeringskvartalet. 5 av 12 kjem frå Oslo. Dette er en ny nedsetting like etter at regjeringen har fått kritikk for at slike utvalg er for østlandsdominert med for få representanter fra resten av landet. Denne kritikken skulle vi trodd lederen i Vestland Ap iallefall hadde fått med seg og ikke fremma så Oslo-boble dominerte utvalg.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Jeg er helt enig med representanten i man ikke må være bosatt i Oslo eller næromliggende områder for å kunne bidra med gode innspill til offentlig utvalgsarbeid. Lavlønnsutvalget har medlemmer som er bosatt både i Trondheim, Bergen og Gjøvik. Dette er utvalgsmedlemmer som er knyttet til relevante forskningsmiljøer på feltet i sine bostedskommuner, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim, NTNU i Gjøvik og til Universitetet i Bergen. Utvalgsleder Linda Nøstbakken har i tillegg sterk tilknytning til Bergen og Norges Handelshøyskole (NHH). Hun har for tiden permisjon fra sin stilling som professor ved NHH og var i perioden 2017-2020 prorektor ved NHH. Hun pendler jevnlig til Bergen. For de fem uavhengige medlemmene i utvalget har altså minst tre av dem bosted utenfor Oslo-området.
Av 13 medlemmer i utvalget er det åtte medlemmer fra partene i arbeidslivet. De aktuelle organisasjonene ble bedt om å spille inn én kandidat av hvert kjønn, og departementet har på vanlig måte fulgt ønskene. Ingen av kandidatene som ble spilt inn hadde bostedsadresse utenfor det sentrale Oslo-området.
Når det gjelder partssammensatte utvalg ser jeg at departementet framover kan gjøre en større innsats for at partene i arbeidslivet spiller inn kandidater med en noe bredere geografisk spredning. Mitt departementet er i ferd med å opprette et utvalg om nattarbeid mv. i varehandelen, og har nylig sendt brev til arbeidslivets parter i varehandelen om å spille inn forslag til utvalgsmedlemmer. I dette brevet er det i tillegg til kravet om kjønnsbalanse også minnet om at regjeringen ønsker en bredest mulig sammensetning av offentlige utvalg der blant annet geografisk spredning, alder og etnisk bakgrunn ivaretas. Partene er bedt om å ta hensyn til disse målsetningene i sine forslag.