Skriftlig spørsmål fra Yngve Sætre (H) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:1657 (2022-2023)
Innlevert: 13.03.2023
Sendt: 14.03.2023
Besvart: 20.03.2023 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

Yngve Sætre (H)

Spørsmål

Yngve Sætre (H): Vil statsråden ta initiativ til å styrke kollektivtilbudet i Elverum og Sør-Østerdal regionen, i tråd med de ambisiøse målene for kollektivtilbud som er nedfelt i Hurdalsplattformen?

Begrunnelse

Sør-Østerdal har flere institusjoner og aktører med behov for kollektivtilbud. I Elverum er det sykehus med flere hundre ansatte. I Elverum og på Rena har Høgskolen i Innlandet studiesteder. Østerdal Garnison er lokalisert i Rena leir og på Terningmoen i Elverum. I Trysil ligger Norges største vinterdestinasjon i Trysilfjellet. Regionen har mange studenter, vernepliktige, forsvarsansatte, pendlere og besøkende med behov for et godt utbygd kollektivtilbud.
Realiteten er likevel at kollektivtilbudet i Elverum og Sør-Østerdal regionen har blitt dårligere de siste 10 - 20 år. Som eksempel hadde Trysilbussen alene hele 14 avganger daglig til Oslo i 2002. Nå har Vy og Trysilbussen totalt åtte avganger på hverdager og enda færre i helgene.
Når man sammenlikner dagens kollektivtilbud fra byer i Innlandet til Oslo, er det ganske store forskjeller. Fra Lillehammer/Hamar er det 24 togavganger daglig på hverdager. Fra Kongsvinger er det 21, og fra Gjøvik er det 12. Fra Elverum til Oslo er det totalt 14 avganger fordelt på direktebuss og tog. I statsbudsjettet for 2023 ble det bevilget midler til å opprette timesavganger på Gjøvikbanen, noe som vil styrke tilbudet fra Gjøvik.
I Hurdalsplattformen sier regjeringen at den vil ha et godt utbygd kollektivnett i hele landet. Videre at det skal være enkelt og rimelig å reise til og fra jobb og skole, og å reise raskt og klimasmart mellom landsdelene, de store byene og til utlandet. Regjeringen vil også legge til rette for at ekspressbusser skal spille en viktig rolle i kollektivtilbudet. Dette er gode mål som er lette å slutte seg til.
Det er positivt at Rørosbanen fikk flere avganger i 2021, og at Vy nylig har etablert en ny morgenavgang med ekspressbuss fra Elverum til Oslo. Til tross for dette har kollektivtilbudet i Elverum og Sør-Østerdal fremdeles store mangler sett fra de reisendes perspektiv. Det har også objektivt sett blitt dårligere de siste tiårene, noe som samsvarer dårlig med målene om at trafikkvekst skal tas med økning i kollektivbruk. Det er en reell bekymring for at et svakt kollektivtilbud vil svekke regionens vekstkraft. Det er derfor av stor interesse å få vite om statsråden vil ta initiativ til å forbedre tilbudet i tråd med de offensive målene for kollektivtrafikk i Hurdalsplattformen.

Jon-Ivar Nygård (A)

Svar

Jon-Ivar Nygård: Distriktene og det kommunale selvstyret er viktig for denne regjeringen. I regjeringens politiske plattform, Hurdalserklæringen, slås det også fast at det lokale demokratiet må utvikles gjennom desentralisering av oppgaver til kommuner og fylkeskommuner. Det er fylkeskommunene som har ansvaret for kollektivtilbudet, i dette tilfellet Innlandet Fylkeskommune. De er ansvarlig for å bestemme omfanget av rutetilbudet, takster og betalingsløsninger, og yter tilskudd til lokale ruter med buss. Fylkeskommunen er også ansvarlig for å prioritere mellom kollektivtransport og andre oppgaver som ligger til dem.
Øremerkede tilskudd skal som hovedregel være forbeholdt viktige nasjonale prioriteringsområder i en oppstartsfase, eller finansiering av oppgaver som få kommuner har ansvar for. Kommunesektoren skal i all hovedsak være rammefinansiert og hovedsakelig gis frie midler. men det må altså være fylkeskommunene selv som bestemmer hvordan disse midlene skal prioriteres.
Det er derfor ikke aktuelt for meg å intervenere i Innlandstrafikk sitt rutetilbud i Innlandet.
Det er også slik at den fylkeskommunale kollektivtransporten har gått gjennom en krevende periode under og etter pandemien, som mange andre bransjer. De tapte billettinntektene under pandemien ble i sin helhet dekket av staten gjennom skjønnstilskudd over Kommunal- og moderniseringsdepartementets budsjett.
Flere steder er antallet reisende tilbake der det var før pandemien. Det er bra, og gir grunnlag for å videreutvikle tilbudet lokalt. Samtidig har det vært nødvendig å tilpasse tilbudet til nye reisevaner. Et godt kollektivtilbud i hele landet er viktig for regjeringen, og nettopp derfor bidro vi med 500 millioner i omstillingsmidler til fylkeskommunene i 2022. Dette skal bidra til i overgangen sektoren nå går gjennom, der den tilpasser seg til nye reisemønstre etter pandemien.
I tråd med Hurdalsplattformen har vi gitt Statens Vegvesen i oppdrag å kartlegge pågående og mulige forbedringer av kollektivtilbudet i områder med spredt bosetting. Det er fylkeskommunene som sitter med nøkkelen, men en slik kartlegging kan likevel avdekke hvordan staten kan bidra til å spille fylkeskommunene gode – og dermed til et bedre tilbud i områder som f.eks. Sør-Østerdal og Elverum.