Skriftlig spørsmål fra Guri Melby (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1672 (2022-2023)
Innlevert: 14.03.2023
Sendt: 15.03.2023
Besvart: 20.03.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Guri Melby (V)

Spørsmål

Guri Melby (V): Hva er årsaken til kuttet i fødselsomsorgen i Oslo gjennom nedleggingen av ABC-enheten, og har stengingen av denne enheten bidratt til å forbedre eller forverre bemanningssituasjonen ved Oslos fødeavdelinger?

Begrunnelse

Den 4. mars stengte ABC-enheten ved Oslo Universitetssykehus. Det samlede fødetilbudet i Oslo ble dermed redusert med tre fødestuer. Da OUS-direktør Bjørn Atle Bjørnbeth varslet om nedstengingen høsten 2022, begrunnet han kuttet med jordmorkrise. «Ressursen vi mangler er jordmødre. Vi gjør dette for å sikre at vi har nok jordmødre på kveld, natt og helg», sa han til Klassekampen i november. Det samme gjentok helseministeren i et svar på skriftlig spørsmål i januar. Der skrev hun: «Jeg vil understreke at utfordringer med tilgang til personell er den største utfordringen framover. Oslo universitetssykehus HF har samme utfordringer med tilgang på personell som resten av landet, og med færre fødsler og mangel på jordmødre er det viktig å bruke fagfolkene på best mulig måte. Det er bakgrunnen for at ABC-enheten, Føde A og Føde B blir slått sammen fra 4. mars». Etter at ABC-enheten ble stengt, har 14 av de 19 jordmødrene som jobbet der, sagt opp sine stillinger. Dermed er det grunn til å anta at bemanningssituasjonen i dag er verre enn det den var da Bjørnbeth varslet kuttet. Da direktør Bjørnbeth deltok på NRK Debatten i forrige uke hadde han imidlertid en ny forklaring. Der sa han at færre fødsler er årsaken til kuttet. Nedleggingen av ABC «er ikke betinget av noe annet enn at behovet for fødestuer har gått ned», sa han der. Dette viser at begrunnelsene fra OUS' side for nedleggingen av ABC-enheten varierer, og det er dermed uklart hva som er årsaken til at OUS har valgt å stenge ABC-enheten.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet innspill fra Helse Sør-Øst RHF. Jeg gjengir i helhet svaret fra Oslo universitetssykehus:
«Samdrift mellom ABC-enheten og en av fødeenhet på Ullevål (Føde B), ble gjennomført for sommeren 2022, og i helgene høsten 2022 på grunn av mangel på jordmødre, spesielt på kveld, natt og helg. Etter at antall fødsler i 2022 ble betydelig lavere enn tidligere år, og at denne utviklingen ser ut til å fortsette også i 2023 har fødeavdelingen tilpasset ressursbruken til forventet antall fødsler. Det var grunnen til at man har stengt 2-4, av OUS sine totalt 22 fødestuer.
Det er gjennomført risikovurderinger der forskjellige modeller ble vurdert, og fødeavdelingen konkluderte med at stenging av fødestuer på ABC-enheten var det alternativet som berørte færrest av de fødende, og som tillot opprettholdelse av generell beredskap for alle fødende, uavhengig av eventuelle risikofaktorer. Dette er grunnen til at ABC-enheten ble stengt i mars.
Samtidig startet fødeavdelingen et prosjekt for å tilpasse driften for å sikre at brukerne tilbys differensiert fødselsomsorg i de gjenværende fødeenhetene. Jordmødrene fra ABC-enheten, som ikke har sluttet, er omplassert til andre enheter i fødeavdelingen etter dialog om hvor de kunne tenke seg å jobbe. De ledige stillingene utlyses som faste, og ansettelse i disse vil ytterligere bedre bemanningssituasjonen i fødeavdelingen.
OUS har, som flere andre helseforetak, utfordring med rekruttering av jordmødre og har derfor ubesatte jordmorstillinger. Det pågår derfor kontinuerlig rekruttering i fødeavdelingen for å sikre god bemanning både på Ullevål og Rikshospitalet.»
Helseforetakene har en krevende jobb med å sørge for tilstrekkelig bemanning av fødeavdelingene. Jeg har tillit til at det blir gjort gode vurderinger lokalt knyttet til dette.