Mona Fagerås (SV): Det pågår som kjent en vurdering av mulige funksjonsfordelinger ved sykehusene i Helse Nord.
Hvordan vil statsråden sikre at stemmene til pasienter som står i behov for akuttberedskap blir hørt i pågående prosesser og kan statsråden garantere at så grunnleggende oppgaver for helsevesenet som akuttberedskap og fødetilbud beskyttes i den pågående prosessen?
Begrunnelse
Den 02.03 fødte en av mine sambygdninger en datter. Da fikk familien erfare hvor avhengig vi er av et lokalsykehus med akuttberedskap i Lofote. Lillesøster ble i all hast forløst ved katastrofekeisersnitt på Gravdal. Moren fikk akutt blødning da morkaken løsnet. Et profesjonelle team av helsepersonell fikk jenta trygt ut på under 50 minutter, akkurat i tide for å redde henne.
Sitat fra lommelegen:
"Ved morkakeløsning er det behov for rask transport til sykehus for vurdering. Tilstanden gir akutt behov for keisersnitt ved stor blødning som må stanses raskt. I noen alvorlige tilfeller kan det bli nødvendig å fjerne hele livmoren for at mor skal overleve. Fosterets er også avhengig av raskt keisersnitt, da komplett løsning av morkaken medfører at fosteret ikke lenger får tilført oksygen gjennom mors blod.»
I dette tilfellet oppstod komplikasjonen før beregnet termin. Etter det jeg kjenner til ville barnet ikke kunne reddes uten beredskapen ved Nordlandssykehuset Lofoten.
I 2010 kom Veilederen «Et trygt fødetilbud – kvalitetskrav til fødselsomsorgen» som konkluderte med at fødestuer ikke skulle foreta keisersnitt og pasienter skal overflyttes til et høyere omsorgsnivå dersom slikt behov oppstår.
Etter beslutning fra styret i Helse Nord i 2011 ble Lofoten videreført som en fødestue med akutt keisersnittberedskap, på tross av at dette ikke var forenlig med kvalitetsveilederen.
Begrunnelsen var i hovedsak Lofoten som geografisk område, samt krevende metrologiske forhold med tidvis stengte veier, bruer og flyplasser,
En auditrapport som ble gjort av Nordlandssykehuset, så på keisersnittvirksomheten i Lofoten etter innføring av ordning med nødkeisersnittberedskap. Dette gjaldt for perioden 01.03.12- 01.03-15.
Rapporten så på 20 fødsler som endte i keisersnitt og konkluderte med at 8 av 20 keisersnitt var nødkeisersnitt på medisinsk indikasjon, hvilket betyr at dersom nødkeisersnitt ikke hadde vært mulig ville det overveiende sannsynlig ført til fatale konsekvenser for mor eller barn, eller begge.
Ved forespørsel til Nordlandssykehuset får man beskjed om at hendelsen er underlagt taushetsplikt. Vurdering av funksjonsfordeling mellom sykehusene der også akuttberedskap og fødetilbud er i spill skaper bekymring hos befolkningen.